Andijvie recepten

Andijvie

Andijvie

Andijvie is het hele jaar door verkrijgbaar. De grootste aanvoer is van mei tot en met oktober. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt andijvie uit de kas. Kasandijvie is malser en zachter dan andijvie van de koude grond en heeft daarom ook een iets kortere kooktijd dan andijvie van de koude grond. Aangezien andijvie net als spinazie een sterk slinkende groente is, moet per persoon worden gerekend op ongeveer 400 g. Voor een salade of stamppot met rauwe andijvie is 150 g per persoon voldoende.

Andijvie bewaren

Let er bij het kopen op dat de struiken frisgroen zijn, zonder rotte bladeren. Krulandijvie, met diep ingesneden bladeren, wordt voornamelijk rauw in salades gegeven. De smaak is iets bitter. Onverpakte andijvie kan twee tot drie dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Er is ook voorgesneden verse andijvie verkrijgbaar; deze moet binnen een tot twee dagen worden geconsumeerd. Andijvie bevat veel vitamine A en C, fosfor en ijzer.

[ Bron: 'Wannée' ]

[ Beeld: Yulia von Eisenstein | Shutterstock.com ]