Aubergine met chermoula
- 6 personen
- 50 min
- waardering 8
- Hapje
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- olijfolie
- 2 aubergines, schoongemaakt en in blokjes van 2½ cm
- ½ grote ui, in dunne ringen
- 3 teentjes knoflook, geperst met wat zout
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel paprikapoeder, mild
- ½ rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in de lengte in dunne repen en daarna gehalveerd
- handvol gewelde gele rozijnen
- 1 blik tomatenblokjes (à 400 g)
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 2 theelepels fijne kristalsuiker
- 2 eetlepels heldere honing
Bereiden
Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe braadpan op middelhoog vuur. Doe de aubergine erbij en bak goudbruin. Bestrooi halverwege met zout. Haal de aubergine uit de pan zodra deze mooi bruin (en niet zwart) is en zet apart.
Zet de pan terug op het vuur, zet het vuur laag en doe de ui in de pan. Bak al roerend totdat de ui gekaramelliseerd is. Doe, zodra de ui bruin begint te worden, de knoflook, de komijn, de kaneel, het paprikapoeder en de paprika erbij. Roer goed door en bak totdat de ui zacht en de paprika niet meer rauw is. Doe de rozijnen en nog een snufje zout erbij, bak 5 minuten en voeg daarna de tomatenblokjes toe. Laat nog eens 5 minuten garen en doe de rode wijnazijn, de suiker en de honing erbij.
Zet het vuur hoger en bak nog een minuut of 2 (zorg ervoor dat het mengsel niet aanbrandt). Zet het vuur laag, stamp het mengsel lichtjes met een pureestamper en roer door, zodat het mengsel gelijkmatig gaart.
Roer de gebakken aubergine erdoor en laat ca. 8 minuten op laag vuur garen. Zet het vuur uit maar laat de pan op het fornuis staan, zodat het mengsel iets kan afkoelen en de smaken op elkaar kunnen inwerken. Serveer warm met oosterse focaccia of geroosterd brood.
Opmerking
Chermoula is oorspronkelijk een Noord-Afrikaans specerijenmengsel en wordt als marinade, smaakmaker of basis voor allerlei gerechten gebruikt. Een aantal van de belangrijkste ingrediënten zit ook in dit scherpe, zoete, frisse en chutney-achtige gerecht. Het is vergelijkbaar met de Siciliaanse caponata, waar ik dol op ben, maar de specerijen die ik gebruik maken het gerecht veel intenser. De zoete en tegelijkertijd zure smaak maken het onweerstaanbaar: het is om je vingers bij af te likken.
Kookboek
Het recept 'Aubergine met chermoula' is afkomstig uit het kookboek...
Persiana
Sabrina Ghayour
'Persiana' biedt een scala aan heerlijke gerechten; van voorgerechten, soepen, stoofschotels en salades tot en met desserts en zoete lekkernijen. Gebruik... lees verder
© Good Cook