Doperwten recepten
-
tip Verse doperwten met munt
Vegetarisch, 15 min 8,3
-
tip Doperwten à la Française
Vlees, 20 min 8,3
-
Doperwten met burrata en zwarte olijven
Vegetarisch, 10 min 8,3
-
Doperwten met geitenkaas
Vegetarisch, 10 min 7,1
-
Doperwten met munt
Vegetarisch, 10 min 7,9
-
Doperwten met pancetta
Vlees, 20 min 7,7
-
Doperwten soufflé
Vegetarisch, 45 min 8,0
-
Doperwtenpuree met verse munt en gebakken spekvis
Vis, 45 min 7,5
-
Doperwtjes, spek en ui (bisi in tecia)
Vegetarisch, 20 min 8,5
-
Jonge doperwtjes met verse ricotta
Vegetarisch, 45 min 7,5
-
Nigella Lawson: pasta met ham, erwtjes en room
Vlees, 20 min 7,7
-
Risotto met doperwtjes (risi e bisi)
Vlees, 70 min 8,0
-
Romige doperwtenpuree
Vegetarisch, 20 min 7,8
-
Stamppot met doperwten, kerstomaat, rucola en feta
Vegetarisch, 45 min 7,8
Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.
Zie ook
Doperwten
Verse doperwten worden in geringe mate aangevoerd. De meeste doperwten die worden gegeten komen uit blik of uit de diepvries. Verse doperwten worden in de peul verkocht en vervolgens gedopt. Reken per persoon op 500 g ongedopte doperwten vuil gewicht. Dit geeft 250 g gedopte erwten per persoon. Doperwten uit blik of glas zijn iets gezouten. Doperwten uit de diepvries zijn ongezouten. Geconserveerde doperwten worden naar gelang van de grootte verkocht als extra fijn, fijn, middelfijn en grof.
Bewaren en doppen
Bewaar verse doperwten maximaal 2-3 dagen in de koelkast. Maak ze zo kort mogelijk voor het bereiden schoon, anders kunnen ze melig worden. Dop ze door de peul in de hand te nemen en met beide duimen op de bolle kant te drukken tot u 'knak' hoort. Maak de middennaad met de duimnagel open en vouw de peulhelften open. Schuif met de duim de doperwten uit de peul in de pan. Was de doperwten na het doppen. ¹)
Doperwten combinaties
Verse doperwten met bospeentjes is een klassieke combinatie. Maar verse doperwten passen ook heel goed bij lamsvlees, schnitzels, kip, gepocheerde vis en groenten zoals asperges en bleekselderij. ¹)
[ Bron: 'Wannée' | 'Margriet kookboek' ¹) ]
[ Beeld: Gayvoronskaya_Yana | Shutterstock.com ]