Hutsepot

  • 6 personen
  • 150 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 50 g boter
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 200 g winterpeen, gesneden
  • 1 pastinaak, gesneden
  • 1 prei, gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, gesneden
  • 2 liter kippenbouillon
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1,2 kg varkenswangen, ontvliesd
  • ½ groene kool, losse bladeren, grof gesneden
  • 1 kg geschilde aardappels (bint of doré)

Bereiden

Fruit de uien glazig zonder te kleuren in olie met boter.

Voeg knoflook, winterpeen, pastinaak, prei, bleekselderij, bouillon, tijm en laurier toe en breng op smaak met zout en peper.

Breng tegen de kook aan en leg de varkenswangen in zijn geheel in de bouillon. Laat 1 uur stoven met het deksel voor vier vijfde op de pan.

Voeg groene kool en aardappels toe en laat nog 1 uur stoven. Controleer of de aardappels gaar zijn en breng nogmaals op smaak met zout en peper. Controleer gedurende het kookproces of de hutsepot niet te nat blijft, haal anders het deksel (deels) van de pan. Verwijder tijm en laurier.

Serveer de hutsepot direct of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. Vergeet niet te schudden!

Opmerking

'Hutspot en hutsepot zijn twee compleet andere gerechten. De eerste bestaat uit gestampte aardappels, ui en wortel, en wordt tradiotioneel gegeten met klapstuk (gaar runderklaprib), terwijl hutsepot een stoofgerecht is uit Vlaanderen. Het 'hutse' betekent schudden, wat je na het garen met de pan moet doen zodat de aardappels stuk breken.' - Julius Jaspers

Kookboek

Het recept 'Hutsepot' is afkomstig uit het kookboek...

Stoofbijbel

Julius Jaspers

Aan de hand van duidelijke, stapsgewijze instructies, foto's en how-to's laat Julius Jaspers zien hoe je de allerlekkerste stoofgerechten maakt. Van klassiekers als boeuf bourguignon, hazenpeper en gekonfijte eend tot verrassende nieuwe recepten als... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Dennis Brandsma

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Hutspot recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!