Boterige gesmoorde groene groenten
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 venkelknollen
- 650 g middelgrote vastkokende aardappels
- 1 middelgrote courgette
- 150 ml extra vergine olijfolie, plus 3 eetlepels
- 3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
- 1 volle theelepel korianderzaad, gemalen
- paar takjes oregano of tijm (10 g), blaadjes losgehaald
- 1 biologische citroen, ½ in dunne schijfjes, ½ voor erbij
- 150 g groene groenten (zoals sperziebonen, dubbelgedopte tuinbonen, verse doperwten, asperges of pronk- of snijbonen), in hapklare stukjes
- 200 g dikke yoghurt
- kleine handvol peterselieblaadjes (15 g), grof gehakt
- kleine handvol dille (10 g) en/of bieslook, fijngehakt
Bereiden
Snijd de venkelknollen in 6-8 parten, afhankelijk van het formaat. Schil de aardappels en snijd ze doormidden, of in stukken van 3 cm als ze groot zijn. Snijd de courgette in ongelijke stukken van 3 cm.
Verhit 3 eetlepels extra vergine olijfolie in een grote hapjespan met dikke bodem op halfhoog vuur. Bak de venkelparten 5 minuten, tot ze aan beide kanten licht goudbruin zijn; keer af en toe.
Bak de knoflook en het gemalen korianderzaad 1 minuut mee. Voeg de aardappels, oregano, ½ biologische citroen in dunne schijfjes en 150 ml extra vergine olijfolie toe, samen met 250 ml koud water (of genoeg om de groenten onder te zetten) en een flinke snuf zeezoutvlokken.
Doe het deksel erop, breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Voeg dan de stukken courgette toe en lekker veel versgemalen zwarte peper samen met de groene groenten. Smoor ze 10-15 minuten, tot alles zacht is. Groenten die langer nodig hebben kun je beter al tegelijk met de courgette toevoegen, en groenten die sneller gaar zijn, zoals erwten, alleen de laatste 5 minuten.
Schep de groenten met wat van de bouillon in kommen. Garneer met een schep dikke yoghurt en een extra kneepje citroensap, wat gehakte peterselie en dille en nog wat zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper.
Opmerking
Als je groente op deze manier smoort in olijfolie en water, krijgen ze een boterachtige zoetheid terwijl de olie alles omhult met een rijk laagje. Het resultaat is verrukkelijke groente in een rijke bouillon. Eventueel kun je het gerecht voedzamer maken door er de laatste paar minuten wat parelcouscous of een blik witte bonen aan toe te voegen.
Kookboek
Het recept 'Boterige gesmoorde groene groenten' is afkomstig uit het kookboek...
Anna's perfecte smaken
Anna Jones
In 'Anna's perfecte smaken' staat het thema 'minimale moeite, maximaal resultaat' centraal. In elk hoofdstuk draait het om een basisingrediënt dat iedereen wel in de kast heeft staan, zoals olijfolie, azijn, mosterd, uien of knoflook... lees verder
© Fontaine Uitgevers