Gefermenteerde citroenen
- 5 stuks
- 30 min
- waardering 8,5
- Overig
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 5 onbespoten citroenen
- 3 citroenen (voor het sap)
- 1 pijpje kaneel
- 2 g korianderzaad
- 2% zee- of steenzout van het geheel aan sap en citroenen
Bereiden
Was de onbespoten citroenen en halveer ze.
Pers de 3 overige citroenen uit en los het zout in het citroensap op.
Stop alle ingrediënten in een pot en druk goed aan. Zorg dat de citroenen onderstaan.
Fermenteer onder iets zwaars bij iets beneden kamertemperatuur gedurende minstens 4 weken, maar langer mag ook.
Zet in de koelkast om de fermentatie te stoppen.
Extra benodigd
Pot met enigszins brede opening, bijvoorbeeld een zuurkoolpot (Keulse pot, met steen) of glazen (weck)pot, optioneel met waterslot, of een vacuümzak
Variatietip
Een variant op dit recept hebben wij eens gemaakt met kumquats, in een pekel van citroensap met komijn, peper en korianderzaad als smaakmakers. Waanzinnig. Ook te gek: een Indiase variant met limoenen en mosterdzaad, garam masala, curryblad, koenjit en een piepklein beetje duivelsdrek (asafoetida).
Opmerking
Gefermenteerde citroenen vind je zowel in de Midden-Oosterse keuken, als in de tajines van Marokko, tot in de Oosterse keuken van bijvoorbeeld India. Je kunt deze citroenen overal gebruiken waar normaal citroen of citroenschil gebruikt wordt.
Kookboek
Het recept 'Gefermenteerde citroenen' is afkomstig uit het kookboek...
Over Rot 2.0
Meneer Wateetons
'Over Rot 2.0' is het resultaat van gedegen onderzoek en eindeloos uitproberen, en beschrijft alle facetten van fermenteren. Het is daarmee hét fermentatiehandboek voor de hobbykok of professional en laat je ontdekken hoe leuk... lees verder
© Good Cook