Gefermenteerde citroenen

  • 5 stuks
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Overig
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 5 onbespoten citroenen
  • 3 citroenen (voor het sap)
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 g korianderzaad
  • 2% zee- of steenzout van het geheel aan sap en citroenen

Bereiden

Was de onbespoten citroenen en halveer ze.

Pers de 3 overige citroenen uit en los het zout in het citroensap op.

Stop alle ingrediënten in een pot en druk goed aan. Zorg dat de citroenen onderstaan.

Fermenteer onder iets zwaars bij iets beneden kamertemperatuur gedurende minstens 4 weken, maar langer mag ook.

Zet in de koelkast om de fermentatie te stoppen.

Extra benodigd

Pot met enigszins brede opening, bijvoorbeeld een zuurkoolpot (Keulse pot, met steen) of glazen (weck)pot, optioneel met waterslot, of een vacuümzak

Variatietip

Een variant op dit recept hebben wij eens gemaakt met kumquats, in een pekel van citroensap met komijn, peper en korianderzaad als smaakmakers. Waanzinnig. Ook te gek: een Indiase variant met limoenen en mosterdzaad, garam masala, curryblad, koenjit en een piepklein beetje duivelsdrek (asafoetida).

Opmerking

Gefermenteerde citroenen vind je zowel in de Midden-Oosterse keuken, als in de tajines van Marokko, tot in de Oosterse keuken van bijvoorbeeld India. Je kunt deze citroenen overal gebruiken waar normaal citroen of citroenschil gebruikt wordt.

Kookboek

Het recept 'Gefermenteerde citroenen' is afkomstig uit het kookboek...

Over Rot 2.0

Meneer Wateetons

'Over Rot 2.0' is het resultaat van gedegen onderzoek en eindeloos uitproberen, en beschrijft alle facetten van fermenteren. Het is daarmee hét fermentatiehandboek voor de hobbykok of professional en laat je ontdekken hoe leuk... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer groenten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!