Kimchi
- 300 gram kimchi
- 30 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Oosters
- Vis
Ingrediënten
- 2 Chinese kolen
- 200 g grof zeezout
- 70 g rijstebloem
- 70 g suiker
- 100 g wortel, in reepjes gesneden
- 100 g rettich, in reepjes gesneden
- 1 cm gemberwortel, geschild, fijngesneden
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 45 ml Thaise vissaus
- 10 g garnalenpasta
- 30 g grove chilivlokken
Bereiden
Snijd de kolen in de lengte doormidden. Haal de bladeren los, bestrooi ze met zout en leg ze op elkaar. Laat de bladeren 5 uur staan.
Spoel de bladeren af met koud water en knijp ze goed uit. Doe de rijstebloem, 15 g suiker en 450 ml water in een pan en meng het tot een gladde massa. Breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken op laag vuur. Laat afkoelen.
Voeg de gember en de knoflook met de resterende suiker, vissaus, garnalenpasta en chilivlokken toe aan de wortel en rettich.
Smeer de koolbladeren in met de saus, schep de wortel en rettich om met wat van de saus En verdeel ze over de koolbladeren. Rol de koolbladeren op en doe ze in schone potten. Druk goed aan; de potten moeten maximaal gevuld zijn. Verdeel de resterende saus over de potten en schroef het deksel er stevig op. Laat de potten een nacht buiten de koelkast staan.
Vanaf de tweede dag bewaar je de kimchi in de koelkast om verder te fermenteren, hij wordt elke dag sterker van smaak. Na anderhalve week is de kimchi op z'n best, je kunt het dan ook in porties invriezen.
Extra benodigd
Glazen potten
Opmerking
Ik maakte kennis met kimchi toen ik voor de eerste keer in Zuid-Korea was om maaltijden te ontwikkelen voor een nationale luchtvaartmaatschappij en ik oor de CEO wijn-spijsdiners organiseerde. Kimchi is het meest bijzondere dat ik in die tijd leerde eten. Al bij aankomst in de stad Seoul zie je de vaten op de balkons staan, want elke familie maakt zijn eigen kimchi. Het zijn gefermenteerde koolsoorten, vergelijkbaar met wat wij doen met witte kool - daar maken we zuurkool van. Het is een smakelijke manier om kool te conserveren. De Koreanen eten kimchi als bijgerecht in de puurste vorm, de smaak is sterk en pittig. Misschien vind jij het lekkerder om kimchi te gebruiken in een groentesalade of om het te verwerken in mayonaise. En natuurlijk kun je de intensiteit van kimchi aanpassen naar jouw eigen smaak.
Kookboek
Het recept 'Kimchi' is afkomstig uit het kookboek...
Wereldse smaakmakers
Pascal Jalhay
In 'Wereldse smaakmakers' neemt Pascal Jalhay je mee in de wereld van de smaak. Tijdens zijn vele reizen - van India tot Indonesië en van Peru tot Portugal - heeft hij een breed scala aan kruiden, sauzen, boemboes en condimenten verzameld... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: Harold Pereira