Stoofschotel met zwartoogboontjes, venkel en tomaat

  • 4 personen
  • 80 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Grieks
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 180 g gedroogde zwartoogboontjes (of 1 blik zwartoogboontjes van 225 g, uitgelekt)
  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • 1 grote rode ui, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 venkelknol, gehakt
  • 1 grote, stevige, rijpe tomaat, fijngehakt
  • 2 theelepels tomatenpuree, verdund met 60 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bosje dille, fijngehakt

Bereiden

Voor gedroogde zwartoogboontjes: doe de bonen in een pan en giet er zoveel water bij dat ze er mee zijn bedekt. Breng de bonen aan de kook en laat ze 1 minuut koken. Haal de pan van het vuur en laat de bonen een uur rusten. Laat ze uitlekken en spoel ze af. (Sla deze stappen over als je zwartoogboontjes uit blik gebruikt.)

Verhit de helft van de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en venkel toe bak de groenten circa 12 minuten tot ze zacht zijn. Roer ze af en toe door.

Voeg de zwartoogboontjes toe en roer ze goed door de groenten. Voeg de tomaat en tomatenpuree toe en schenk er zoveel water bij dat het mengsel er mee wordt bedekt. Voeg de laurierblaadjes toe.

Breng het bonenmengsel aan de kook, draai het vuur lager en laat het zachtjes koken tot de zwartoogboontjes halfgaar zijn (als je gedroogde bonen gebruikt), dit duurt 40-60 minuten. Als je bonen uit blik gebruikt, warm het mengsel dan 10 minuten door en ga naar de volgende stap.

Voeg de gehakte dille en naar smaak zout toe. Laat de bonen nog ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Roer de overgebleven olie door de stoofschotel en serveer hem.

Opmerking

Direct nadat ik dr. Antonia Trichopoulou, een expert op het gebied van mediterrane voeding, had gevraagd hoe ik het Amerikaanse stadje Albert Lea - beroemd om zijn vleesverwerkingsindustrie - aan de groenten kon krijgen, wist ik dat ik bij de juiste persoon was beland. We zaten in Thea's Guesthouse, met voor ons een aantal van haar verbazingwekkende Ikariaanse gerechten. Dr. Trichopoulou wees op de uitstalling en zei: 'Geef ze te eten.' Ik wist dus wat me te doen stond en ging op zoek naar een recept dat bij veel mensen in de smaak zou vallen. Enkele maanden later nodigde ik heel Albert Lea uit om te komen eten. Meer dan 2200 mensen kwamen kijken hoe een aantal koks in twee gigantische kookpotten deze Ikariaanse stoofschotel klaarmaakten. Deze mensen hadden groenten vaak alleen maar voorbij zien komen als kleine oranje vlekjes in hun vleessaus. Het was zenuwslopend om ze een volkomen plantaardige maaltijd voor te zetten. Een klein uur later waren de twee kookpotten helemaal leeg en had de stad een eerste stap gezet op weg naar een gezonder voedingspatroon. Na een jaar hadden de deelnemers een geschatte 2,9 jaar aan hun leven toegevoegd en waren ziekmeldingen met 49 procent gedaald. Dit experiment was de basis van wat nu het Blue Zones Project is, het programma waar in de VS 47 gemeenten aan meedoen.

Kookboek

Het recept 'Stoofschotel met zwartoogboontjes, venkel en tomaat' is afkomstig uit het kookboek...

Blue zones kookboek

Dan Buettner

Dan Buettner is de National Geographic onderzoeker die de blue zones (de vijf plekken in de wereld waar mensen het oudste worden) ontdekte en de term groot maakte. Waarom worden de mensen in deze gebieden zo oud? En waarom blijven ze zo lang... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer groenten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!