Hele gevulde pompoen

  • 8 personen
  • 320 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie
  • 200 g freekeh, afgespoeld
  • 1½ theelepel korianderzaad, gekneusd
  • 1½ theelepel komijnzaad, gekneusd
  • 1 liter groentebouillon
  • 40 g amandelschaafsel, geroosterd
  • 3 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • 70 g gedroogde cranberry's
  • 2 grote takjes rozemarijn, naaldjes eraf gehaald en fijngehakt
  • een grote handvol bladpeterselie, grof gehakt
  • 1 grote pompoen van minstens 2 kg
  • 60 ml ahornsiroop
  • 60 ml appelciderazijn

Bereiden

Verhit een scheutje van de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de freekeh en het koriander- en komijnzaad toe en bak het mengsel tot het gaat sissen en opspringt. Schenk de groentebouillon erbij en laat 45 minuten tot 1 uur zachtjes koken tot de freekeh gaar is; roer af en toe door. Schep de freekeh over in een grote kom en voeg het amandelschaafsel, de knoflook, cranberry's, rozemarijn en bladpeterselie toe. Meng alles goed en voeg zout en peper naar smaak toe.

Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C.

Snijd met een groot keukenmes de bovenkant van de pompoen en leg het kapje opzij om als deksel te gebruiken. Schep de pitten en vezelige draden met een lepel uit de pompoen en gooi ze weg. Schep ook wat vruchtvlees weg op plekken waar het te dik is, tot de pompoen aan alle kanten gelijk is - zo wordt hij straks gelijkmatig gaar.

Meng in een kommetje de ahornsiroop, appelciderazijn en de rest van de olijfolie. Voeg wat zout en versgemalen zwarte peper toe en schenk dit over de freekeh. Schep alles goed om en proef of er nog zout en peper bij moet.

Schep de freekeh in de pompoen. Leg het kapje erop en wikkel de hele pompoen in twee lagen aluminiumfolie.

Zet de pompoen op een bakplaat, schuif die in de oven en rooster de pompoen 1 uur. Haal de folie eraf en rooster de pompoen nog minstens 1 uur. De pompoen kan in dat stadium al zacht aanvoelen als je er een scherp mes in steekt, maar het duurt lang om hem door en door te garen. Je kunt controleren of de pompoen gaar is door een mes in het midden te steken en een beetje vruchtvlees van de zijkant te schrapen. Rooster de pompoen nog wat langer als dat nog een beetje vezelig is.

Laat de pompoen 10 minuten rusten en snijd hem dan in dikke parten.

Kookboek

Het recept 'Hele gevulde pompoen' is afkomstig uit het kookboek...

Slow

Louise Franc

'Slow' biedt de beste hartverwarmende recepten: van dampende bonensoep en clam chowder, risotto met geroosterde pompoen en salie, vis in zoutkorst bereid tot en met spektakelstukken als geroosterde kalkoen met een vulling van cranberry's en chorizo... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pompoen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!