Geroosterde rodekool met witte kaas, munt en pistachenoten
- 5 personen
- 40 min
- waardering 8,5
- Lunchgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 rodekool, in 5 plakken van 1-2 cm
- 5 eetlepels Griekse yoghurt
- 5 eetlepels granaatappelmelasse
- 70 g witte kaas of feta, in blokjes
- 20 g pistachenoten, geroosterd
- 5 takjes munt, de blaadjes, grof gehakt
- 2 bosui, alleen het witte deel, in dunne ringen
- voor de marinade
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel sap van biologische citroen
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel aleppo-peper
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
Bereiden
Verhit de oven tot 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
Verwijder de buitenste bladeren van de rodekool en snijd hem in 5 ronde plakken. Verdeel de plakken kool over de beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de plakken rodekool met de marinade en rooster ze ongeveer 30 minuten in de oven.
Verdeel de yoghurt gelijkmatig over de borden. Haal de bakplaat uit de oven, leg op elk bord een plak warme rodekool op de yoghurt en besprenkel meteen met de granaatappelmelasse.
Garneer het gerecht met de witte kaas, pistachenoten, munt en bosui. Serveer warm.
Extra benodigd
Bakpapier
Opmerking
In trendy vegetarische restaurants mag-ie niet ontbreken, de 'rodekoolsteak', maar mijn moeder maakte ’m al in mijn vroegste jeugd. Ofwel yarqunto semaqto, letterlijk 'rode salade', die ze maakte door rodekool in de oven te roosteren en te karamelliseren. Daarop kwamen witte kaas, bosui, pistachenoten, munt en granaatappelmelasse. Het bijzondere is dat je met elke hap die je neemt iets anders proeft. Dan weer een vleugje munt, dan weer het zoetzure van de granaatappelmelasse, dan weer het pittige van de aleppo-peper, het scherpe van de bosui en natuurlijk het zoete van de gekaramelliseerde rodekool. Het gerecht is niet alleen spectaculair van smaak, maar ook om te zien.
Kookboek
Het recept 'Geroosterde rodekool met witte kaas, munt en pistachenoten' is afkomstig uit het kookboek...
Haniyé
Matay de Mayee
Van 's werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo'n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay verzameld in 'Haniyé', Aramees voor 'eet smakelijk'... lees verder
© Fontaine Uitgevers