Rode kool met bier van de barbecue
- 6 personen
- 90 min
- waardering 7,7
- Bijgerecht
- Amerikaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 1 blikje bier
- voor de barbecuesaus
- 225 g Heinz tomatenketchup
- 125 ml bier
- 125 ml Coca-Cola
- 100 g bruine suiker
- 50 g esdoornsiroop
- 1 blikje tomatenpuree
- 40 g scherpe mosterd (bijvoorbeeld uit Dijon)
- 50 g ciderazijn
- 1 eetlepel worcestershiresaus
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
Bereiden
Maak eerst de barbecuesaus. Meng de ketchup met bier, Coca-Cola, suiker, esdoornsiroop, tomatenpuree, mosterd en azijn tegen de kook en laat iets indikken. Voeg worcestershiresaus, knoflookpoeder, uienpoeder en pimentón toe en laat indikken tot je de juiste smaak hebt (die bepaal jij, want jij kookt!). Breng op smaak met zout en peper, laat afkoelen en controleer na een halfuur nogmaals de smaak.
Snijd aan de onderkant het hart uit de kool, dusdanig dat daar 2/3 deel van de hoogte van het blikje bier in past.
Drink de helft uit het blikje bier op en zet er daarna de kool overheen. Bestrooi met zout en peper.
Zet de kool in een braadslede, smeer in met 500 ml barbecuesaus en zet het geheel in de barbecue (temperatuur van 180 °C | vuur, indirect).
Smeer de kool elk kwartier in met de barbecuesaus en controleer na een uur de garing.
Extra benodigd
Big Green Egg barbecue
Opmerking
'Colakip, bierkip, ik heb ze allemaal al eens de revue laten passeren, dus die doen we nu niet meer. Maar dit is een hagelnieuwe, en lekker, joh. Het zoete van de kool, met de tangy barbecue-saus en het bitter van het bier, en een klein brandrandje aan de buitenkant.'- Julius Jaspers
Kookboek
Het recept 'Rode kool met bier van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...
Simple Smart BBQ
Julius Jaspers
'Simple Smart BBQ', want bij de BBQ-workshops die ik de laatste jaren heb gegeven, viel het me op dat er nog steeds veel mensen zijn die nog niet helemaal weten hoe het allemaal werkt rond dat vuur. Vooral voor die mensen is dit boek... lees verder
© Carrera Culinair