Gemarineerde sperziebonen met knoflook, walnoten en chilipeper
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 1 kg sperziebonen, puntjes eraf, draden verwijderd
- 3 tenen knoflook
- 150 g walnoten
- 3 eetlepels chilivlokken
- 2 eetlepels grof zout
- 120 ml olijfolie, plus extra (ongeveer 200 ml per pot)
Bereiden
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de sperziebonen toe en kook ze 5 minuten. Giet af en leg ze in ijswater om het kookproces te stoppen.
Giet de bonen af in een vergiet, leg er een bord en iets zwaars op (een pot of een blik) en laat 4 uur staan zodat overtollig vocht eruit wordt gedrukt.
Pers de volgende dag de knoflook en hak de walnoten fijn. Hussel in een grote kom de bonen, knoflook, walnoten, chilivlokken, het zout en de olijfolie door elkaar.
Druk het bonenmengsel stevig aan in potten en schenk er langzaam extra olijfolie bij; zorg ervoor dat de olie in de bonen trekt. Tik de onderkant van elke pot op het aanrecht zodat de bonen dicht tegen elkaar aan staan en luchtbellen verdwenen zijn.
Laat de potten een paar uur open rusten, schenk er eventueel extra olie bij zodat de bonen ermee bedekt blijven en sluit ze af.
Je kunt de bonen meteen eten, als ze zacht zijn, of bewaren voor later om als bijgerecht of snack te eten, of om salades of romige labneh mee te garneren. Je kunt ze ongeveer een jaar bewaren op een koele, donkere plek, zolang ze met olie bedekt zijn, omdat ze anders gaan schimmelen. Als de bonen op zijn, kun je de olie gebruiken als je nieuwe geheime pittige ingrediënt in dressings of over labneh of hummus.
Extra benodigd
4 potten van 500 ml
Opmerking
Maak in plaats van tijdrovende makdous van gevulde aubergine deze makdous loubye - ze zijn sneller klaar te maken en net zo lekker. Traditioneel worden mouneh, of ingemaakte groenten, gemaakt om een overvloedige oogst weg te werken en dit gerecht is daar geen uitzondering op. Verse knoflook en sperziebonen worden samen met walnoten, chilivlokken en olijfolie van het vorige jaar een pot vol lekkers. Ik testte dit recept voor de verhoudingen en gaf mijn familie wat te proeven. Ik moest ze, en mezelf, tegenhouden zodat we niet alles op zouden eten voor ik het in de pot kon doen! Een goede tip: gebruik dezelfde schaal, met de smaakmakers die erin achter zijn gebleven en wat bonen die niet in de potten pasten, voor het maken van een frisse salade zodat je maximaal profiteert van die pittige knoflooksmaak.
Kookboek
Het recept 'Gemarineerde sperziebonen met knoflook, walnoten en chilipeper' is afkomstig uit het kookboek...
Bayrut
Hisham Assaad
De Libanese keuken staat bekend als een van de meest verfijnde keukens van de Arabische wereld met invloeden van o.a. de Perzen, Koerden en Armeniërs. Hisham Asaad neemt je in 'Bayrut' mee naar zijn keuken
... lees verder © Good Cook