Zoetzure sperziebonen met kombu en tijm

1 pot
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen
  • 1 strook (ca. 5 g) kombu
  • 175 ml wittewijnazijn
  • 1 klein teentje knoflook, in dunne plakjes
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • snufje chilivlokken

Bereiden

Snijd de uiteinden van de sperziebonen en was ze goed. Breng een pan met water aan de kook en blancheer hierin gedurende 5 minuten de bonen. Giet af en koel direct met koud water.

Knip de kombu in stukjes van ongeveer 1 cm breed en laat 5 minuten weken in koud water. Breng de azijn, 150 ml water, knoflook, suiker en zout aan de kook.

Zet ondertussen een grote, schone jampot klaar en doe er de sperziebonen in samen met de afgegoten kombu, takjes tijm, venkel- en mosterdzaad en een snufje chilivlokken.

Schenk de hete azijn voorzichtig op de bonen in de pot zodat deze volledig onderstaan. Sluit af met de deksel, zwenk een paar keer heen en weer zodat alle ingrediënten zich goed verspreiden en laat afkoelen.

Minstens drie weken houdbaar in de koelkast. Na een dag of drie worden de bonen steeds lekkerder.

Extra benodigd

Jampot

Kookboek

Het recept 'Zoetzure sperziebonen met kombu en tijm' is afkomstig uit het kookboek...

Proef de zee

In 'Proef de zee' zet Anne Fleur Sanders de eigenschappen van de verschillende wieren op een rij en geeft ze verrassende recepten van vegetarische gerechten zoals zeespaghetti met burrata, geroosterde tomaatjes en basilicum

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Sperziebonen tips