Witte bonen, chorizo, boerenkool en kip

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1,2 liter kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
  • het vlees van 1 hele kip, of 1 kg kippendijenvlees
  • 250 g chorizo
  • olijfolie
  • 150 g boerenkool
  • 150 g diepvriessojabonen
  • 400 g grote witte bonen uit blik
  • 1½ theelepel gerookte-paprikapoeder
  • voor de kippenbouillon
  • 1 kg kip (het vlees kun je daarna gebruiken voor het recept)
  • 1 ui
  • ½ prei (het groene deel)
  • 1 pastinaak
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 takje platte peterselie
  • 2 theelepels zout
  • 10 zwarte peperkorrels

Bereiden

Hak de groente voor de kippenbouillon in grote stukken, snijd de kip zo nodig in stukken zodat hij in een grote braadpan past. Doe alle ingrediënten voor de bouillon in de pan en zet onder water. Breng aan de kook en schuim af. Kook 20-30 minuten op laag vuur met deksel tot het vlees gaar is (het moet makkelijk van het bot komen). Zeef de bouillon in een steelpan en leg de kip opzij om af te koelen. Pluk daarna het vlees.

Kook de gezeefde bouillon tot twee derde in en breng op smaak met zout. Snijd de chorizo in plakjes en bak kort in een braadpan met olijfolie. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Doe de gesneden boerenkool en sojabonen erbij. Laat 5 minuten koken. Voeg het kippenvlees en de witte bonen toe en laat alles goed warm worden. Roer het gerookte-paprikapoeder erdoor.

Bak, als je kippendijenvlees en kant-en-klare bouillon gebruikt, de kip samen met de chorizo.

Opmerking

'Een van mijn absolute lievelingsgerechten. Een perfecte mix van uit elkaar vallende witte bonen, frisse sojabonen, sappige kip en kruidige worst. Voor zowel de bouillon als de kip geldt dat het veel lekkerder is als je ze helemaal zelf bereidt, maar je kunt ook een fond of blokjes gebruiken.' - Jenny Damberg

Kookboek

Het recept 'Witte bonen, chorizo, boerenkool en kip' is afkomstig uit het kookboek...

Bonen erwten linzen

Jenny Damberg

In 'Bonen erwten linzen' staan peulvruchten in al hun verschijningsvormen in de hoofdrol. Na een korte introductie over de verschillende soorten bonen en het weken, koken en ontkiemen ervan volgen 60 heerlijke recepten met bonen, erwten en linzen... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Witte bonen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!