Witte bonen salade met salie en tijm

6 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,9obv 14 waarderingen

Ingrediënten

  • 500 g droge witte bonen, 1 nacht geweekt en uitgelekt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 wortel, geschrapt
  • 1 kleine ui, gehalveerd
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse salie
  • 1 klein takje tijm
  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm

Voorbereiden

Doe de bonen in een kom, schenk er kokend water op en laat ze 1 uur staan.

Bereiden

Laat de bonen in een vergiet uitlekken, doe ze in een pan met ruim koud water en voeg knoflook, wortel, ui, bleekselderij, laurierblaadje, salie, tijm en 2 eetlepels olie toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het 30 minuten koken zonder deksel op de pan. Voeg zout toe en laat het nog 20 minuten koken, tot de bonen zacht, maar niet papperig zijn (de kooktijd is afhankelijk van het soort bonen). Voeg indien nodig tijdens het koken meer water toe en zorg dat de bonen altijd onderstaan.

Laat de bonen als ze gaar zijn uitlekken en doe ze in een grote kom. Voeg als ze nog heet zijn de rest van de olie toe en strooi er naar smaak gedroogde tijm en peper over. Serveer de salade heet, warm of op kamertemperatuur. Deze salade is drie dagen houdbaar in de koelkast.

Tips

Dit gerecht is uitzonderlijk aromatisch. Er kunnen ook blokjes tomaat aan toegevoegd worden. Gebruik ook eens verse bonen, die hoeven niet eerst een nacht te weken. Doe dan alle ingrediƫnten, behalve de gedroogde tijm, in een pan en laat het geheel 20 minuten koken, tot de bonen gaar zijn.

Kookboek

Het recept 'Witte bonen salade met salie en tijm' is afkomstig uit het kookboek...

Het tapasboek

'Het tapasboek' biedt een voortreffelijke verzameling een-voudige en authentieke recepten voor tapas, van gambas al ajillo (knoflookgarnalen) tot tortilla... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Witte bonen tips