Zuurkool met vis
- 6 personen
- 50 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vis
Ingrediënten
- 300 ml melk
- 800 g gerookte schelvis
- 800 g witvisfilet (wijting, koolvis of zeeduivel); slechts 400 g als u zalm toevoegt
- 400 g zalm (facultatief)
- 1½ kg gare zuurkool
- 200 ml droge witte wijn (facultatief)
- 500 g aardappelen
- voor de saus
- 100 ml wijnazijn
- 400 ml muscadet
- 3 sjalotjes, fijngehakt
- 3 eidooiers
- 250 ml slagroom
Bereiden
Doe 300 ml water en de melk in een steelpan en breng tegen het kookpunt. Pocheer er gedurende 10 minuten de gerookte schelvis in.
Breng gezouten water in een andere steelpan tegen het kookpunt en pocheer er gedurende 10 minuten de witvis in, en de zalm, als u die gebruikt.
Warm de zuurkool op in een stoofpan, op laag vuur zonder deksel op de pan, en voeg de witte wijn of 200 ml water toe om te voorkomen dat de zuurkool te droog wordt.
Schil de aardappelen en stoom ze gaar; reken op ongeveer 20 minuten voor middelgrote aardappelen.
Leg de vis voorzichtig op de zuurkool in de stoofpan om hem verder te laten garen; reken op maximaal 15 minuten bereiding.
Bereid de saus. Giet de wijnazijn en de wijn in een steelpan en voeg de sjalotjes toe. Laat het vocht voor de helft indikken. Klop de eidooiers los in een kom, voeg de room, zout en peper toe. Voeg het mengsel toe aan de inhoud van de steelpan en laat op laag vuur indikken zonder de saus te laten koken.
Doe de zuurkool in een dienschaal, leg er de vis en de aardappelen op. Serveer de saus er apart bij.
Kookboek
Het recept 'Zuurkool met vis' is afkomstig uit het kookboek...
De grote Larousse voor de thuiskok
diverse auteurs
Boeuf bourguignon of pizza Quattro Stagioni? Spaghetti carbonara of pakketjes rode poon? Ben je een fan van aperitiefjes met lekkere hapjes, dagelijks de kok... lees verder
© Uitgeverij Lannoo