Abrikozenconfituur met lavendel

1 pot van 300 g
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 500 g rijpe abrikozen
  • 350 g geleisuiker (bijv. Van Gilse)
  • sap van 1 citroen
  • 1 takje lavendel

Bereiden

Zet een bordje in de koelkast om te koelen.

Was de abrikozen, verwijder de pitten en snijd in middelgrote stukken. Doe de abrikozen in een pan met een zware bodem.

Meng de geleisuiker en het citroensap erdoor. Dek de pan af met plasticfolie en zet minimaal 12 uur in de koelkast om te marineren.

Doe het lavendeltakje in de pan abrikozen en kook onder regelmatig roeren op middelhoog vuur gedurende 15 minuten. De jam is klaar als deze is ingedikt (hij zal tijdens het afkoelen nog verder indikken). Om de textuur te testen, schenk je een kleine lepel jam op het gekoelde bord. Observeer de consistentie door het bord na enkele seconden te kantelen. Als de jam stolt en rimpelt, is hij klaar. Als hij uitloopt, is hij nog niet genoeg gegeleerd en moet hij nog wat langer koken.

Verwijder het lavendeltakje en pureer de jam met een staafmixer. Schenk de warme jam in schone potten. Sluit de potten goed af, draai de potten om en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De jam kan 1-2 jaar bewaard worden. Eenmaal geopend is de jam 3 weken houdbaar in de koelkast.

Extra benodigd

Staafmixer, jampot

Opmerking

Zelf jam maken is heel eenvoudig en bovendien ontzettend lekker. Je hebt alleen rijp fruit nodig én een gezonde dosis geduld; het mengsel moet namelijk een nacht staan voordat je het kookt. In dit abrikozenjamrecept voeg ik lavendel toe, wat de jam een subtiele, verfijnde smaak geeft. Experimenteer ook eens met tijm, vanille of rozemarijn.

Kookboek

Het recept 'Abrikozenconfituur met lavendel' is afkomstig uit het kookboek...

Ma petite pâtisserie

'Ma petite pâtisserie' is het eerste boek van Audrey Krief, de Parisienne die 10 jaar geleden in Amsterdam neerstreek om een echte Franse patisserie te starten: My Little Patisserie. In 'Ma petite pâtisserie' maak je kennis met al het lekkers

... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: Danique van Kesteren

Jam tips