Kip met groente in een cazuela
- 4 personen
- 70 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Spaans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 1 grote raap, in blokjes van 2-3 cm
- 2 pastinaken, in blokjes van 2-3 cm
- 10-12 aardperen
- 3 grote wortelen, in schuine plakjes van 1 cm
- 3 grote rode uien, in de schil in 6 puntjes gesneden
- 10 teentjes knoflook, ongepeld
- 3-4 eetlepels olijfolie
- een paar takjes rozemarijn en tijm
- 1 scharrelkip van goede kwaliteit van 1¼-1½ kg
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rangschik de groenten en knoflookteentjes in de cazuela of een ovenschaal, strooi er zout en peper over en lepel er dan de helft van de olijfolie overheen.
Doe de kruiden in de holte van de kip, strooi er zout en peper in en smeer deze in met de rest van de olijfolie.
Doe de kip in de schaal, of plaats hem eventueel op de kegel van een cazuela, en laat hem samen met de groenten 1 uur garen, bedruip hem tussentijds nog twee of drie keer en keer de groenten, zodat ze gelijkmatig kleuren.
Snijd voor het serveren de kip in stukken of snijd het vlees in plakjes en serveer met de groenten.
Extra benodigd
Cazuela of ovenschaal
Variatietip
Als alternatief kan elke willekeurige wortelgroente van het seizoen worden gebruikt, zoals koolraap of knolselderij.
Opmerking
Dit verrukkelijk sappige kiprecept is van Mark Hix, de vroegere Britse chef van The Ivy en Le Caprice. Hij bedacht het nadat hij een terracotta cazuele con punto had gekregen. 'Het bijzondere van deze ingenieuze schaal is dat je je kip, gevuld met kruiden, gewoon op de kegel in het midden van de schaal kunt steken en dat je de aardappelen en groente op de bodem eromheen kunt leggen, zodat de sappen van de sudderende kip daarin kunnen trekken.' - Mark Hix
Kookboek
Het recept 'Kip met groente in een cazuela' is afkomstig uit het kookboek...
Tools for cooks
Christine McFadden
Of het nu gaat om een kip roosteren, brood bakken of verse pasta maken, dit deskundige en praktische handboek helpt je het juiste gereedschap te kiezen... lees verder
© Het Spectrum