Bstilla met scharrelkip

  • 6 personen
  • 120 min
  • waardering 8,5
  • Voorgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 grote scharrelkip van 1,5 kg
  • 1 plukje saffraandraadjes
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneel, plus een beetje extra
  • 4 witte uien, fijngehakt
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt
  • 7 eieren
  • 1 dopje oranjebloesemwater
  • 300 g amandelen, grof gehakt en daarna in de oven geroosterd
  • 100 g rozijnen
  • 50 g suiker
  • 8 vellen brick- of filodeeg
  • 100 g boter
  • poedersuiker

Bereiden

Leg de hele kip in een gietijzeren braadpan, voeg de saffraandraadjes, het gember-, kerrie- en paprikapoeder, de kaneel en wat zout toe, schenk 500 ml water erbij en kook de kip 10 minuten op laag vuur. Doe de ui en peterselie erbij. Roer door, leg het deksel op de pan en kook de kip tot het vlees zacht wordt en loslaat - circa 45 minuten op laag vuur of 20 minuten in een snelkookpan. Haal de kip als hij gaar is uit de saus, trek het vlees van het bot en trek het in kleine stukjes.

Roer de eieren door de stukjes kip. Zeef het kookvocht, houd de ui en smaakmakers apart en doe ze bij de kip. Voeg het oranjebloesemwater, de amandelen, rozijnen en suiker toe.

Verwarm de oven voor tot 180 °C elektrisch of 160 °C hetelucht. Stel de bstilla samen (zie de tip onderaan het recept).

Zet de bstilla 30 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is. Leg hem op een rond bord en bestrooi hem in een ruitpatroon met poedersuiker en kaneel als versiering.

Bstilla samenstellen

Bestrijk als de vulling klaar is een groot rond bord met opstaande rand met boter. Leg er 4 vellen brick- of filodeeg op die je eerst met gesmolten boter hebt bestreken; laat de vellen elkaar overlappen en laat minstens de helft buiten het bord uitsteken. Leg nog een vel, ook flink met boter bestreken, in het midden. Verstevig de onderkant van de bstilla door goed op de vellen te drukken, zodat ze - dankzij de boter - aan het bord vastkleven. Schep de vulling erop; die moet koud zijn, anders scheuren de vellen. Vouw de vellen die buiten het bord uitsteken naar het midden. Druk ze zachtjes tegen de vulling aan. Vouw de rand naar onderen om, zodat de bstilla tijdens de bereiding niet opengaat. Als je durft, mag je hem ook proberen om te draaien.

Kookboek

Het recept 'Bstilla met scharrelkip' is afkomstig uit het kookboek...

Shoukran

Abdel Alaoui

In 'Shoukran' van Abdel Alaoui vind je de allerlekkerste Marokkaanse recepten voor de hele familie, zodat je iedere dag samen kunt genieten van heerlijke gerechten vol kleur en smaak. Met de 100 recepten die dit kookboek rijk is... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!