Spaghetti met bejaarde Reypenaer en paling van Jonnie Boer
bereiden
Ingrediënten
- 500 g spaghetti
- olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 sjalotjes, fijngesnipperd
- flinke scheut Prosecco
- 2 jonge preien, in ringetjes
- 250 g gerookte IJsselmeerpaling, in stukjes
- 1 bos platte peterselie, fijngehakt
- 4 grote rijpe tomaten, in blokjes
- Reypenaer kaas, geraspt
- 2 limoenen, in partjes
Bereiden
Kook de spaghetti in ruim water met een beetje olijfolie tot hij net niet gaar is. Giet de spaghetti af in een vergiet en spoel onder stromend water koud, laat goed uitlekken.
Fruit de knoflook en de sjalotjes zonder te kleuren in wat olijfolie. Voeg de spaghetti toe en blus met een goede scheut Prosecco. Laat even met het deksel op de pan warm worden.
Voeg op het laatst de prei, de paling, de peterselie en de tomaat toe. Schep de spaghetti goed om en serveer in een schaal met de geraspte Reypenaer en partjes limoen.
Persoonlijke noot
'Dit is de eerste maaltijd die ik voor mijn vrouw Thérèse heb gemaakt. Ik heb er goede herinneringen aan, vandaar dat dit mijn favoriete maaltijd is geworden!' - Jonnie Boer
Het recept 'Spaghetti met bejaarde Reypenaer en paling van Jonnie Boer' wordt je aangeboden door chef Jonnie Boer van restaurant de Librije. Beeld: CKP1001 | Shutterstock.com
Spaghetti tips
Reacties op dit recept
-
marie-louise
Kan me niet voorstellen dat dit een recept van mijnheer Boer is. Niemand in heel Italie zal spaghetti koudspoelen. Mijnheer Boer moet zich schamen om hier zijn naam onder te zetten.
- Jhonny Te veel azijn op, Marie-Louise!
- redactie okoko recepten Waneer je in dit recept de pasta tussentijds niet koud spoelt, eindig je met overgare pasta op het bord. Als je een meester bent in timing, dan kun je proberen de pasta en de sjalotjes 'gelijktijdig' te bereiden, met alle risico van dien. Dankzij Jonnies 'trucje' is het voor thuiskoks veel simpeler het recept goed te bereiden. Overigens spoelt menig (Italiaans) chef de pasta in (ijs)water...
- Mark Waarom reageert Jonnie zelf niet. Zou leuk zijn.
- Igmar Ik verbaas me eerder over de twee preien die je er vlak voor het serveren rauw doorheen moet roeren. Lijkt me geen licht verteerbaar maaltje! Ik denk dat ik ze inwissel voor gegrilde bosuitjes.
- Rob Jonnie, alsjeblieft de franse keuken en geen gemier met pasta. Slechter kan gewoon niet en dan dat afgieten! Neem maar reepjes bacon, gerookte paling, creme fraiche of slagroom, glas witte wijn, beetje gesnipperde ui en een lik mosterd en wat platte peterselie. Beetje kalfsfond kan ook nog.
- Jacques Ik heb na het lezen van het recept in een tijdschrift, spontaan besloten om dit gerecht te maken voor mijn vrouw en mijn dochter. Aanvankelijk had mijn vrouw, een echte hobby topkok, wel haar bedenkingen over de smaakcombinaties. Maar het eindresultaat werd door de beide dames met een dikke acht beoordeeld. Dus erg positief. Vanaf nu behoort dit gerecht tot mijn vaste repertoire. Bedankt!
- eddie Kokkerellen is een hobby, Johnnie is kok, da's wat anders ;-)
- Ubbo Heb dit gerecht voor mijn medezeilers klaargemaakt. Elke woensdagavond zeilen we wedstrijd en hebben we niet veel tijd om te koken. Doordat je de spaghetti afkoelt was de voorbereiding thuis prima te doen en het gerecht aan boord snel klaar. Viel buitengewoon goed in de smaak! (Volgens de kaashaters bij ons aan boord ook zonder kaas.)
- francine Meneer Boer hoeft zich nergens over te schamen zoals in de eerste reactie wordt gesuggereerd want het is gewoon een verrukkelijk gerecht. Klasse zoals je van een waarlijk chef mag verwachten! En zijn aantekening dat dit het eerste gerecht was dat hij voor zijn vrouw heeft gemaakt en hij er daardoor goede herinneringen aan bewaard, maakt het nog meer bijzonder en hemzelf ook overigens! Francine
- florent Ik vind een tof gerecht en er zit smaak in.
- monique Wat een aanfluiting...! Dit recept is al weken geleden in een tijdschrift gepubliceerd. En dan nu in Iens. Dit is toch niet meer orgineel. Ik heb het overigens toen ook gemaakt omdat mijn man gek is op paling. Zowel hij als ik hebben het na 1 hap weggegooit, zelfs de honden wilden het niet:-)
- Gonnie Wat een kift allemaal hier op een recept van 1 van de beste koks van Nederland. Het is natuurlijk een kwestie van smaak.......en die heeft niet iedereen ;-)
- redactie okoko recepten @Monique: De redactie van iens recepten ontving dit recept op 20 november 2007 van Therese Boer en heeft het recept al op 7 december 2007 op de site gepubliceerd. Er is dus geen sprake van overname uit een tijdschrift (dat doen wij uberhaupt niet), maar precies omgekeerd.
- Jan Dit recept ken ik inderdaad al jaren via deze site, maak dit gerecht regelmatig, 'n ieder is altijd erg positief en het smaakt voortreffelijk. Domme reacties, sommige, dit recept maakte Jonnie Boer speciaal voor z'n vrouw, niet voor het restaurant.
- Mariëlle Wat een rare reacties allemaal zeg. Gewoon een super heerlijk gerecht met verse groenten, dus nog gezond ook! Ik zeg, ga zo door Jonnie!!
- jozua Typisch dat er zoveel negatieve reactie op komen. Dat zie je bij succesvolle mensen. Dit is een origineel gerecht, typisch iets voor een vindingrijke topkok. Ik denk dat hij in de loop der jaren wel zijn bedenkingen heeft gekregen over de prei, (wie niet nadenkt, kan ook niet van gedachten veranderen) die heeft hij vervangen voor rag-fijn gesneden venkel. Helemaal top! Moet je proberen.
- Rob Okoko redactie, pasta's worden inderdaad vaak gekoeld maar moeten we dat als goed aannemen. Laten we liever deze receplten achterwege laten. Op een bedje van is ook uitgevonden en nu weer het schuim. Beetje spuug op het eten dus. Bah! In de sterrenzaken van meneer Michelin is het helemaal niet altijd echt lekker. Ze knutselen wat af. Zelfs pasta bij het hoofdgerecht. Weer bah.
- Riana Lieve mensen, ga gewoon lekker koken en verspil je tijd niet aan dit gezeur.
-
g
Te te lekker, tel je vingers na als dit gerecht genuttigd is!
gerda - carla Ik sluit me aan bij de laatste 2 reacties. Waarom zo verschriikelijk agressief en negatief reageren. Als het je niets lijkt, dan neem je toch een ander recept. Kook gewoon wat je wel lekker lijkt, maar zeur niet. Carla.
- ruurd Jammer dat sommige mensen zo kifterig reageren op een leuke queeste van Jonnie en Therese Boer. Als het niet lekker lijkt maak je het toch niet? En dat afspoelen van spaghetti ja of nee. Wat een muggenzifterij ! Kook zoals jij het lekker vindt en gewend bent. Het lijkt ons in ieder geval een erg lekker recept, en ga het zeker eens maken. Bedankt familie Boer en Iens!! Anouk en Ruurd.
- Ineke Wat een negatieve mensen! Geniet en als je dat niet kunt probeer dan op z'n minst niet een ander te kwetsen. Josephina
- suze Dit is gewoon een top gerecht, groot succes in de familie. Suze
- henny Dit is echt een recept van Jonnie, ooit het prgramma gezien ik kom bij je eten, en daar maakte Jonnie dit recept (was toen helaas niet na te lezen maar nu bedankt Jonnie) voor de 1ste keer dit recept voor zijn vrouw. Dus mensen ja jammer dan dit is echt waar. Jonnie en Therese bedankt voor het recept.
- Mr. Mushu Wat een bak gezeik hier zeg. De beste stuurlui staan zoals gewoonlijk weer eens aan wal. Ik heb dit recept gemaakt uit het boek pure passie van Jonnie en Therese waar de prei idd vervangen is door geblancheerde venkel. Ik moet toegeven dat ik sceptisch was. Maar my god this is good! Zwaar genoten en ga het zeker nog eens maken, prachtig gerecht voor een warme zomeravond. Puur genot!
- N.R. Inderdaad wat een enorme zeurpieten die Marie-Louise, Rob, Ingmar, Paul, Monique. Ga het eerst eens proberen te maken en vertel dan eventueel, misschien of jouw smaakpapillen aangenaam of onaangenaam verrast werden. Ik ga het dit weekend maken, als ik mooie paling heb kunnen kopen en Reypenaer of een goed alternatief (suggestie?) heb gevonden. Bravo, Jonnie en Okoko voor het plaatsen.
- Tiny Ik vind het niet passen om zo negatief te reageren. Is het soms om dat het een sterren KOK is! dat zou dan heel kleinzielig zijn. Jaloers soms!
- Ben We hebben het wel om een der allerbeste koks van Nederland en still going strong! Als Jonnie dat recept geeft dan heeft hij daar een onderbouwing voor. En inderdaad een hoop negativiteit, van diverse mensen, past niet hoor! Hoe durven ze, deze icoon verdient beter en zo neem je hem een hoop plezier weg om dit soort dingen te publiceren hij heeft wel wat anders te doen. Ik ben er blij mee!
- hans Hmm, beetje pretentieus gerecht op deze manier, maar dat zal wel bij de clientele van de Librije horen... Probeer voor hetzelfde resultaat eens het volgende; I.p.v de bejaarde Reypenaar (ik zou sowieso niets bejaards in mijn voedsel gooien) een zakje oude kaas van de Lidl, 200 gram, in de aanbieding 0,99 cent. De prosecco, ook onzin natuurlijk, du moment dat je dat in de pan gooit zijn de bub
- hans bels eruit, maar de droge chardonay (2,95) voldoet prima. Jonge preien, waar haal je ze vandaan, bosuitjes dus. Nu de paling, uitstekend te vervangen door de gerookte forel (Lidl 1,79 per 125 gr.) als je het niet zegt proeft niemand het verschil in de saus... Nou, tomaten zijn tomaten en limoen mag wat mij betreft ook citroen zijn... Tada, een Librije gerecht voor onder een tientje...
- Huub Ik heb het recept volledig gevolgd. En wij vonden het allemaal verrukkelijk lekker. Dhr. J. Boer heeft verstand van zaken.
-
Pieter
Ik ga het gerecht vast en zeker uitproberen, mocht het niets zijn dan heeft dat met mijn smaak te maken en ligt die misschien niet voor dit gerecht op 1 lijn met anderen.
Gelukkig maar dat maakt het toch dat we zoveel mooie creaties en variaties kennen. Als je het gerecht niets vindt ,dikke prima! Geef dat gerust aan, prima! Geef eens aan wat je - voor jou- zou willen veranderen. - eva Is Reypenaer in de supermarkt te krijgen? En zo niet, zou een andere oude kaas ook kunnen? Bv Old Amsterdam? Bedankt alvast.
- Erik Dit is maar een manier om het klaar te maken. Als je het niets vindt, ga dan hier niet lopen zeuren en probeer gewoon iets anders.
- Helma Mijn zoon van 5 wilde spaghetti met paling (is hij beiden dol op). Dit recept gevonden en zowel hij als mijn man met Italiaanse roots vonden het heerlijk!
- Michael Wij eten hier al jaren o.a. garnalen met geraspte oude kaas erover, is ook lekker maar goed, smaken verschillen. Dit gerecht gemaakt en erg lekker, heb echter de prei vervangen door bosui want dat lag nog in de koelkast. Pasta eerst afkoelen zodat deze niet doorgaart, het garen gebeurt alsnog later in de pan. Met de rest van de prosecco lekkere Sgroppino gemaakt, het leven kan mooi zijn.