Spaghetti met gehaktballetjes van John Torode
- 4 personen
- 70 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 150 ml olijfolie
- 2 grote uien, fijngehakt
- 200 g vers broodkruim
- 1 kilo rundergehakt
- 1 hand peterselie (of ander kruid), fijngehakt
- 200-250 ml rode wijn
- 6 grote, verse tomaten, kleingesneden
- 800 g tomatenblokjes uit blik
- 500 g spaghetti
- Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiden
Doe de olie in een pan met dikke bodem. Voeg de uien, veel zwarte peper en wat zout toe. Zet het vuur niet te hoog en fruit de uien doorschijnend; laat ze geen kleur krijgen.
Doe 200 ml water in een grote kom met de helft van de gare uien en het broodkruim. Haal de pan van het vuur en haal de rest van de uien eruit maar laat zoveel mogelijk olie in de pan. Doe het gehakt, de peterselie en veel zout en peper bij het kruimmengsel. Kneed alles grondig en maak balletjes zo groot als pingpongballetjes.
Zet de pan op hoog vuur. Bak de gehaktballetjes 10 minuten, keer ze en blijf bakken totdat ze bruin zijn. Haal ze uit de pan en doe de rest van de gare uien en de wijn in de pan. Breng alles aan de kook en schraap de aanbaksels van de bodem.
Voeg de verse tomaten toe en bak ze al roerend totdat ze uit elkaar beginnen te vallen. Doe er de bliktomaten en 400 ml water bij, breng alles weer aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen. Leg de balletjes erin, breng ze aan de kook en laat ze nog 15 minuten mee pruttelen.
Kook intussen de spaghetti gaar en rasp de kaas. Ik doe graag voor het opdienen alles in de pan, maar andere mensen doen dat niet. Dat is uw eigen keuze.
Opmerking
'Dit gerecht moet eigenlijk uit een grote pan midden op tafel worden opgediend en dient met veel gespat, geslurp en geslobber gegeten te worden. Het moet gloeiend heet zijn, veel saus bevatten en met veel vers geraspte Parmezaanse bestrooid zijn. Een pondspak spaghetti is prima voor 4-6 mensen, als er maar genoeg gehaktballetjes zijn. Maak er dus veel. Een betere raad kan ik u niet geven.' - John Torode
Kookboek
Het recept 'Spaghetti met gehaktballetjes van John Torode' is afkomstig uit het kookboek...
Rund
John Torode
In 'Rund' leert chef-kok John Torode je op elke mogelijke wijze rundvlees te bereiden. Naast geweldige recepten geeft hij ook uitgebreide informatie over de verschil... lees verder
© Unieboek - Van Dishoeck