Doe-het-zelf temaki (hand-rol sushi)
- 12 stuks
- 15 min
- waardering 7,6
- Hoofdgerecht
- Japans
- Vis
Ingrediënten
- 1 portie sushirijst (zie 'sushirijst maken' onderaan het recept)
- 1 ei, losgeklopt
- 2 grote stukken king crab vlees, of 3 krabsticks, in de lengte in repen gesneden
- 70 g gerookte zalm, in sliertjes
- een stuk komkommer van 6 cm, het zaad uitgeschept, in staafjes van 3-5 mm dik gesneden
- een stuk takuan (ingemaakte daikon) van 6 cm, het zaad uitgeschept, in staafjes van 3-5 mm dik
- een paar trosjes enoki-paddenstoelen, bijgesneden, desgewenst
- 4 vellen nori, elk doormidden of in vieren gesneden
- voor erbij
- ingemaakte gember
- wasabi
- shoyu (Japanse sojasaus)
Bereiden
Dit is een doe-het-zelf sushi. Echt ideaal voor een feestelijk diner! Serveer de voorbereide ingrediënten met de sushirijst en vellen nori op een dienschaal en laat je gasten zelf hun eigen sushi rollen. De ingrediënten in dit recept zijn de meest populaire, maar je kunt zelf natuurlijk ook andere lekkere garnituren met verschillende smaken, structuren en kleuren kiezen.
Maak de sushirijst. Doe de sushirijst in een mooie schaal.
Maak een dunne omelet ('tamago-usuyaki'). Zeef het losgeklopte ei of prak het klonterige wit met een vork. Voeg wat lout toe. Verhit een koekenpan van ongeveer 20 cm doorsnee. Giet er wat plantaardige olie in en wrijf die met keukenpapier uit in de pan. Draai het vuur lager Giet er het losgeklopte ei in en laat het uitlopen door te pan te kantelen. Bak elke kant 30 seconden, of tot het ei net droog is. Neem dan de pan van het vuur Snijd de omelet na het afkoelen in repen van 5-6 cm lang. (Olie is niet nodig in een anti-aanbakpan.)
Schik het krabvlees, de gerookte zalm, repen omelet, komkommer, takuan en enoki als je die gebruikt op een grote dienschaal. Serveer ze met de nori. Geef er apart een schaal ingemaakte gember bij.
Elke gast doet een vel nori op haar of zijn bord en maakt een temaki met de ingrediënten van zijn of haar keuze. Geef er schaaltjes ingemaakte gember, wasabi en shoyu bij.
Sushirijst maken
Spoel 225 g rijst goed schoon. Ververs het water een paar keer tot het helder blijft. Laat de rijst dan 30 minuten of nog liever 1 uur uitlekken in een vergiet. Door het langzame opnemen van het water zal de rijst mooi melkwit worden.
Doe de rijst in een grote, diepe pan en giet er 250-300 ml water bij. Het water mag niet hoger komen dan een derde van de diepte van de pan. Dek de pan af en breng op middelhoog vuur aan de kook - ca. 5 minuten. Draai het vuur heel laag en schep de rijst met een houten spatel snel van boven naar beneden om. Leg er het deksel weer op en laat 9-10 minuten sudderen op heel laag vuur tot het water is opgenomen, maar er nog steeds belletjes bovenop de rijst ontstaan. Schep de rijst met de spatel losjes om van onder naar boven. Leg er het deksel weer op en laat nog 1 minuut sudderen. Neem van het vuur en zet 10 minuten afgedekt weg.
Als je geen kant-en-klaar gemengde sushi-azijn hebt, roer je in een kom 2 eetlepels Japanse rijstazijn om met 1½ theelepel suiker en ½ theelepel zout tot die zijn opgelost.
Doe de hete rijst over in een houten sushirijst-kuip of een kom die niet van metaal is. Sprenkel er de azijndressing over en vouw met de spatel het azijnmengsel door de rijst zonder te roeren. Laat de rijst bij het omscheppen snel afkoelen met een waaier. Maak er zodra hij genoeg is afgekoeld sushi mee.
Opmerking
De bereidingstijd van dit recept is exclusief de bereiding van de sushirijst.
Kookboek
Het recept 'Doe-het-zelf temaki (hand-rol sushi)' is afkomstig uit het kookboek...
Sushi
Emi Kazuko
Met de verrassende recepten in dit boek wordt sushi maken een feest. Hier vind je sushi met allerlei makkelijk te krijgen ingrediënten. 'Sushi' staat boordevol heerlijke... lees verder
© Good Cook