Panzanellaplank
bereiden
Ingrediënten
- 420 g stevig, oud brood, in dobbelsteentjes
- 2 rijpe trostomaten, zonder zaadjes, in blokjes
- 1 klassieke vinaigrette (zie onderaan het recept)
- 2 gele perziken, zonder pit, in plakjes
- 225 g zoete kersen, gehalveerd, ontpit
- 2 middelgrote komkommers
- 450 g heirloom kerstomaten, gehalveerd
- 2 eetlepels zeezoutvlokken
- 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
- ½ rode ui, in dunne ringen
- 1 grote bos verse basilicumblaadjes
Bereiden
Doe de blokjes brood in een grote serveerkom. Voeg de blokjes tomaat en 4 eetlepels vinaigrette toe. Hussel door elkaar en zet de kom rechtsonder op de plank.
Doe de plakjes perzik in een middelgrote kom en zet ze bovenaan op de plank. Zet de kersen in een kommetje naast het brood.
Snijd de komkommers in de lengte doormidden en snijd de topjes eraf. Schraap met een theelepel de zaadjes eruit en gooi ze weg. Snijd de uitgeholde komkommers in 6 mm dikke halvemaantjes en doe ze in een middelgrote kom, net boven de kersen.
Zet de kerstomaatjes in een middelgrote kom in de rechterbovenhoek, naast het brood.
Doe de zeezoutvlokken en kappertjes in minikommetjes en zet ze bovenaan op de plank.
Leg de uienringen op een klein schaaltje en zet dat naast de kappertjes en het zout. Giet de resterende vinaigrette in een flesje of schenkkannetje en zet het helemaal bovenaan op de plank.
Leg plukjes basilicumblaadjes tussen de kommen en snipper er ook een paar over de panzanella.
Extra benodigd
Ronde plank van 50 cm
Klassieke vinaigrette
Doe 60 ml rodewijnazijn, 180 ml olijfolie, 1 theelepel dijonmosterd, ¼ theelepel zout en een paar draaien zwarte peper uit de molen in een potje en draai het deksel er strak op. Schud de olie en azijn flink door elkaar. Bewaar de dressing in de pot, zodat je hem voor het serveren alleen nog even hoeft te schudden.
Opmerking
Als je van brood bij je salade houdt is Toscaanse panzanella, een salade van stukjes oud brood, tomaat en ui, echt iets voor jou. De blokjes brood zuigen het sap van de tomaten op en krijgen daardoor een heerlijke smaak en textuur. Deze panzanellaplank met steenvruchten is geïnspireerd op traditionele panzanella, maar dan met een paar seizoensafhankelijke extra's. Perzik en kersen passen perfect bij de verse zomerse smaken van de klassieke panzanella, en een snufje krokante zeezoutvlokken maken hem helemaal af. Laat de blokjes brood voor het serveren minstens een half uur in het vocht van de tomaten en de dressing weken.
Kookboek
Het recept 'Panzanellaplank' is afkomstig uit het kookboek...
Vegan op de plank
Kate Kasbee
Kleurrijk, verleidelijk, uitnodigend, feestelijk en serieus lekker, zo mag je de vijftig serveerplanken in 'Vegan op de plank' gerust noemen; niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook prachtig om te zien! Deze planken zorgen altijd voor blije gezichten en
... lees verder © Uitgeverij Terra