Koolsalade recepten
-
tip
Klassieke koolsalade
Vegetarisch, 15 min 7,8
-
tip
Koolsalade van rode kool met appel, krenten en zonnebloempitjes
Vegetarisch, 15 min 7,7
-
Ingelegde rodekoolsalade met sojadressing
Vegetarisch, 60 min 8,5
-
Koolsalade gekruid met chilipeper van Rick Stein
Vegetarisch, 20 min 7,8
-
Koolsalade met esdoornsiroop en cranberry's
Vegetarisch, 15 min 7,9
-
Koolsalade van Chinese kool met pastrami
Vlees, 10 min 7,6
-
Lauwwarme witte-koolsalade
Vlees, 15 min 7,7
-
Oosterse koolsalade met warme dressing
Vegetarisch, 20 min 7,6
-
Ouderwets lekkere koolsalade
Vegetarisch, 20 min 7,5
-
Tropische koolsalade
Vegetarisch, 20 min 7,9
Koolsalade
Van witte kool kun je fantastische (zomerse) salades maken. Witte kool is er het hele jaar door, niet alleen in de winter, is goedkoop en supergezond. Gekookt of gestoofd heeft witte kool een echte koolsmaak, rauw is witte kool fris en lichtpittig. Zomerkool is wat zachter van smaak dan winterkool. Snijd voor een salade de kool in vieren en snijd de dikke stronk schuin weg. Schaaf de kwarten - in de keukenmachine of nog beter op een fijne mandolineschaaf - in flinterdunne reepjes. Met een groot en goed scherp mes kun je de kool ook in heel dunne reepjes snijden. Welke witte koolsalade je ook maakt, de salade wordt altijd lekkerder door een half uurtje staan. Dit geeft de smaken de tijd om op elkaar in te werken en samen een mooi geheel te vormen. Bovendien maakt het zuur uit de dressing de structuur van de koolreepjes wat zachter.
Klassieke combinatie
Dressings maken een salade, zeker bij een neutrale groente als witte kool. Witte kool smaakt prima met een lekker romige dressing van mayonaise, yoghurt en een beetje mosterd. Klassiek is dan de combinatie met bosui, stukjes appel en rozijntjes. Je kunt de appel in de zomer ook vervangen door echt zomerfruit: witte kool combineert prima met aardbei, verse abrikoos en perzik. Heerlijk als je dan door de dressing ook wat gekneusde karwijzaadjes mengt.
Koolsalade met vinaigrette
Als je witte kool daarentegen mengt met een fijne vinaigrette - van bijvoorbeeld sinaasappelsap en een mooie olijfolie - en dunne ringen rode ui, verse tijmblaadjes, partjes sinaasappel, kleine zwarte olijven en misschien zelfs wat verkruimelde feta, zet je een echt mediterrane salade op tafel.
Koolsalade met ansjovisdressing
Nog spannender maak je witte koolsalade met een dressing van ansjovis en veel peterselie. Verwarm heel fijngehakte ansjovisfilets uit blik in een steelpan met olijfolie en fijngehakte knoflook. Laat de ansjovis al roerende smelten en roer er dan wat citroensap en meer olijfolie door. Breng de dressing op smaak met versgemalen zwarte peper. Meng in een schaal de witte koolreepjes met de dressing en schep er royaal fijngehakte platte peterselie door.
Koolsla in de winter
In de wintermaanden accepteren we de korte dagen en het koude weer. We bedenken dan lekkere gerechten. Het is altijd weer verrassend hoeveel variaties op de traditionele koolsalade we kunnen maken met ingrediënten uit de koelkast en de voorraadkast. Iedere combinatie van noten, zaden, kaas, vers of gedroogd fruit en winterse groente werkt goed in deze salade. We beginnen meestal met een basis van witte- of rodekool. Denk aan cashewnoten, geroosterde walnoten, pompoenpitten, pistachenootjes of pinda’s. Sinaasappelpartjes, blokjes mango, reepjes papaja, stukjes kumquat, knapperige peer, zoete rode appel, geraspte wortel, plakjes koolrabi, bleekselderij of venkel geven kleur aan je salade. Je kunt kruiden gebruiken om een Mexicaanse, Spaanse, Italiaanse of Indiase twist aan je sla te geven.
[ Beeld: thefoodphotographer | Shutterstock.com ]