Warme winterkoolsla met honing-jeneverbessendressing

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • ½ rodekool, in 8 partjes
  • 1 rode ui, gepeld, gehalveerd, in partjes
  • 1 bos bospeen, loof eraf, geschrobd, grotere wortels gehalveerd
  • 1 kleine venkelknol, ca. 200 g, boven- en onderkant eraf, in partjes, venkelloof bewaard
  • 60 ml extra vergine olijfolie, plus extra voor eroverheen
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel zout
  • ¼ theelepel fijngemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • voor de dressing
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 2 jeneverbessen, fijngesneden of gekneusd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • ½ theelepel zeezoutvlokken
  • 2 eetlepels fijngesneden bladpeterseliesteeltjes, blaadjes bewaard als garnering

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Leg de partjes rodekool en rode ui op de ene bakplaat en de bospeen en venkel op de andere. Bestrijk de groenten met olijfolie en bestrooi met venkelzaad, zout en peper.

Schuif de bakplaten in de oven en bak 45 minuten, of tot de groenten bruin beginnen te worden en de puntjes van de ui en kool beginnen om te krullen.

Maak intussen de honing-jeneverbessendressing door alle ingrediënten door elkaar te kloppen.

Laat de groenten, als ze gaar zijn, in een kom glijden en schenk de geklopte dressing erover. Bestrooi met de bieslook, bladpeterselie en het venkelloof en maak af met nog een scheutje olijfolie, zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Meteen opdienen, terwijl de groenten heet zijn, of eet op kamertemperatuur.

Extra benodigd

Bakpapier

Opmerking

Dit zijn alledaagse koolsla-ingrediënten maar dan warm. De jeneverbessendressing bij de groenten doet denken aan een gin & tonic en kun je ook gebruiken bij een restje groente van de vorige dag. Jeneverbessen zijn sterk van smaak en je hebt maar heel weinig nodig om de dressing te laten DANSEN! Zie je dat de rodekool zijn kleur en vorm behoudt? Dat komt doordat de temperatuur zo hoog is dat de kool gegrild wordt zonder dat het anthocyaan (de paarse kleurstof) in de bakplaat achterblijft. Sommige groenten verliezen meer kleur dan andere, dus we voorkomen dat kleuren in elkaar overlopen door verschillende bakplaten te gebruiken. Kun je geen bospeen vinden, gebruik dan gewone wortels.

Kookboek

Het recept 'Warme winterkoolsla met honing-jeneverbessendressing' is afkomstig uit het kookboek...

Een ode aan salades

Alice Zaslavsky

De groentekoningin is terug met 'Een ode aan salades'. Ingedeeld op warmere en koelere dagen geeft Alice onweerstaanbare salades voor elke gelegenheid: lunch, diner en barbecuefeest. Elke salade kun je combineren met andere... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Koolsalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!