Zomerse halloumi-salade met groene asperges en nectarine

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 9
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • olijfolie, om in te bakken
  • 300 g halloumi, in plakken
  • 2 eetlepels honing of agavesiroop
  • 300 g groene aspergetips
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 150 g gemengde sla naar keuze
  • 3 rijpe nectarines of perziken, in plakjes
  • 1 komkommer, in halve plakjes
  • optioneel: handje geroosterde noten zoals pistachenoten of amandelen, fijngehakt
  • voor de dressing
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel honing of agavesiroop
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • blaadjes van 6 takjes verse munt, fijngesneden
  • optioneel 1 teen knoflook, fijngesneden

Bereiden

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op medium vuur. Bak de plakken halloumi aan beide zijden goudbruin en krokant. Schep er 1 eetlepel honing over en haal de pan van het vuur.

Verhit intussen een koekenpan op hoog vuur. Voeg de groene aspergetips toe en bak 2 minuten. Voeg dan 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper toe en roerbak nog 3 minuten. Haal uit de pan en leg op een bord.

Zet de koekenpan terug op het vuur, voeg nog 1 eetlepel olijfolie toe en bak de rode ui 3-4 minuten tot deze glazig en een beetje bruin zijn. Voeg de balsamicoazijn en overige honing toe en bak nog 1 minuut mee.

Leg de gemengde sla op een saladeschaal en verdeel de nectarines of perziken, komkommer, groene aspergetips, rode ui en halloumi erover.

Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en breng op smaak met zout en peper. Schenk de dressing over de salade en garneer eventueel met wat noten naar keuze.

Variatietip

Wil je de salade wat vullender maken? Voeg dan gekookte parelcouscous, gemarineerde linzen of avocado toe.

Opmerking

Deze zomerse salade brengt me terug naar Corfu, waar mijn vriend en ik een paar weken op vakantie waren. Op de markt hadden we die dag nectarines en halloumi gescoord waarna we deze salade als improvisatiemaaltijd in elkaar flansten. De combinatie van knapperige, gegrilde groene asperges met de zoute, goudbruine halloumi en zoete nectarines was echt onweerstaanbaar. Speciaal voor iedereen die ook wil genieten van onze meest geslaagde improvisatiemaaltijd en een stukje zomers Griekenland!

Kookboek

Het recept 'Zomerse halloumi-salade met groene asperges en nectarine' is afkomstig uit het kookboek...

Veggilaine

Ghislaine Voogd

Ghislaine Voogd is al haar hele leven vegetariër. Tijdens de pandemie besloot ze haar voorliefde voor eten uit verveling op Instagram te delen. Niet wetende dat dit het begin was van haar succesvolle account @veggilaine, waarmee ze... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Overige salade recept tips

Reacties op dit recept

  • PetraSuper lekkere salade en simpel te maken. Ik had geen komkommer, maar dat hebben we niet gemist. Perziken uit blik gebruikt omdat ik geen verse perziken kon vinden, was desondanks heerlijk!

    reageren