Venkelsalade recepten

Zie ook

Venkelsalade

Venkelsalade

De smaak van rauwe venkel komt in een venkelsalade het best tot zijn recht als je de knollen in flinterdunne plakjes schaaft in de keukenmachine of met een mandoline of truffelschaaf. Snijd de venkelknol wel eerst doormidden of in vieren. Besprenkel de venkelplakjes in een mooie schaal met wat citroensap en een geurige olijfolie en strooi er wat zeezout en versgemalen peper over. Laat de venkel zo een kwartiertje staan, dan komt de fijne smaak nog beter naar voren. Schep pas vlak voor het opdienen de andere ingrediënten door de venkel. Denk hierbij aan plakjes radijs, partjes sinaasappel en/of zwarte olijven. Hak de het fijne venkelgroen en strooi dit over de salade. Of combineer de venkel met rucola, heel fijn geschaafde Parmezaanse kaasflinters en royaal versgemalen zwarte peper. Venkelsalade doet het ook heel goed op een broodje of bruschetta met rauwe ham.

Venkelsalade met olijven

Snijd een venkelknol in vieren en schaaf de stukken met een fijne kaasschaaf in flinterdunne reepjes. Meng de venkel in een schaal met 3-4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas, partjes sinaasappel, stukjes bieslook en kleine zwarte olijfjes. Garneer de salade met Oost-Indische kers. ¹)

[ Bron: 'Het Keukenboekje' ¹) | redactie ]

[ Beeld: Magdanatka | Shutterstock.com ]