Witte gazpacho
- 4 personen
- 10 min
- waardering 7,8
- Voorgerecht
- Spaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 200 g geblancheerde amandelen van goede kwaliteit
- 750 ml ijswater
- 4 tot 5 sneden oudbakken witbrood zonder korst, geweekt in water
- 4 teentjes knoflook, gepeld
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 3 eetlepels sherryazijn
Bereiden
Hak in een foodprocessor de amandelen zo fijn mogelijk. Doe er een kopje van het water bij, knijp de sneden brood uit en doe die samen met de knoflook bij de amandelen. Giet, terwijl de machine draait, nog wat water plus de olie en azijn erbij. Proef. Er moet een aangename balans zijn tussen de smaak van de amandelen en die van de knoflook en azijn. Zet de soep, als je tevreden bent met de smaak, een paar uur in de koelkast.
Proef de soep nogmaals (breng hem eventueel nog hoger op smaak) en serveer hem met gehalveerde pitloze witte druiven. Je kunt de soep eventueel ook garneren met kleine stukjes komkommer en munt, bladpeterselie, gehakte hardgekookte eieren, geknipt bieslook en/of geroosterde geschaafde amandelen.
Extra benodigd
Foodprocessor
Opmerking
Iedereen kent rode gazpacho. De witte versie - ajo blanco - is dan wel minder beroemd, maar net zo verrukkelijk en verfrissend. Je zou zelfs tegelijkertijd rode en witte gazpacho kunnen serveren (in afzonderlijke kommen, natuurlijk). In dit recept zijn de hoeveelheden zo om en nabij, omdat de ingrediëntenlijst is gebaseerd op wat er vermeld stond op het etiket van een in de winkel gekochte pot gazpacho. Maar hij is lekker.' - Trish Deseine
Kookboek
Het recept 'Witte gazpacho' is afkomstig uit het kookboek...
Nobody does it better
Trish Deseine
In 'Nobody does it better' leert Trish Deseine je hoe je je de Franse manier van koken heel eenvoudig eigen kunt maken. Haar benadering staat haaks op die van de... lees verder
© Tirion Uitgevers