Tomatensoep met kabeljauwtoast
- 4 personen
- 35 min
- waardering 7,8
- Voorgerecht
- Frans
- Vis
Ingrediënten
- 7 rijpe pruimtomaten, ongeveer 450 g, in grove stukken
- enkele takjes basilicum
- 3 zwarte peperkorrels
- 250 ml tomatensap
- 2 eetlepels olijfolie, plus extra om erover te druppelen
- 1 rode paprika, in grove stukken
- 1⁄3 gele paprika, in grove stukken
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- beetje balsamicoazijn, naar smaak
- voor de groene saus
- 3 ansjovisfilets op olie, uitgelekt
- 1 teentje knoflook
- grote bos bladpeterselie, alleen de blaadjes
- 1 hardgekookt ei, alleen de dooier
- 2 theelepels wittewijnazijn
- 3 eetlepels verse broodkruimels
- 100 ml olijfolie
- voor de kabeljauwtoastjes
- 300 ml olijfolie, plus 3 eetlepels
- 250 g kabeljauwfilet, met vel (of afsnijdsels)
- ½ baguette, in dunne plakjes
- 1 teentje knoflook, geperst
Voorbereiden
Doe de tomaten met het basilicum, de peperkorrels, het tomatensap en wat zout in een grote kom. Roer goed en zet de kom weg. Verhit de olijfolie in een pan en bak de paprika met de knoflook, de tijm, het laurierblad en wat peper en zout op middelhoog vuur in 6-8 minuten zacht. Verwijder de kruiden en doe de paprikastukjes bij de tomaten. Roer alles door elkaar. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem een nacht in de koelkast.
Bereiden
Pureer het mengsel de volgende dag in de blender. Zeef het door een grove zeef boven een kom. Druk het vocht zo goed mogelijk uit de pulp. Proef, voeg peper en zout naar smaak toe en doe er enkele druppels balsamicoazijn bij. Zet de soep tot gebruik in de koelkast.
Groene saus: doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de keukenmachine. Gebruik de pulseerstand enkele seconden en voeg dan terwijl de motor draait heel langzaam de olie toe. Meng tot de saus bindt, maar meng niet te lang. Doe de saus in een pot met schroefdeksel, schenk een dun laagje olie op de saus, sluit de pot en zet in de koelkast.
Kabeljauwtoastjes: verhit 300 ml olijfolie in een zware pan tot het zachtjes borrelt. Bestrooi de vis met peper en zout en laat in de olie zakken. Pocheer de vis 2-3 minuten en haal hem er met een schuimspaan uit. Leg hem op een met keukenpapier bekleed bord. Laat de vis afkoelen tot u hem kunt beetpakken en verdeel hem dan in grote vlokken; verwijder het vel en eventuele graten. Strooi er wat peper en zout over.
Voor het serveren: schenk de tomatensoep in gekoelde kommen en druppel er wat olijfolie over. Rooster de plakjes baguette lichtjes. Meng 3 eetlepels olijfolie met de knoflook en smeer het mengsel op de toastjes. Leg de kabeljauwvlokken erop met een klein beetje groene saus. Serveer de toast warm bij de gekoelde soep.
Extra benodigd
Plasticfolie, blender, keukenmachine
Kookboek
Het recept 'Tomatensoep met kabeljauwtoast' is afkomstig uit het kookboek...
Maze
Jason Atherton
Dit boek stelt iedereen in staat om op 'the Maze way' te koken, maar het is veel meer dan een verzameling recepten. Jason Atherton presenteert zijn favoriete... lees verder
© Tirion Uitgevers