Tomatensoep met koriander en gepocheerd ei
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,3
- Voorgerecht
- Overige keukens
- Vlees
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie, plus wat extra
- 1 rode ui, gehakt
- 3 teentjes knoflook, 1 geplet en 2 fijngehakt
- 1 laurierblad
- 650 g zeer rijpe tomaten, ontveld en in dikke plakjes
- 4 vrij dikke plakjes chorizo of linguica
- 4 vrij dunne plakjes prosciutto of presunto
- 1 dikke snee brood
- 4 eieren
- 1 eetlepel koriander, gehakt, plus een paar blaadjes extra
Bereiden
Verhit de olie in een grote pan en bak de ui op een hoog vuur goudgeel. Voeg de fijngehakte knoflook en het laurierblad toe, bak deze mee tot je de knoflook begint te ruiken en voeg de tomaten toe. Ga door met bakken tot het vocht van de tomaten indikt. Bestrooi rijkelijk met zout en peper.
Voeg 750 ml heet water toe en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 10 minuten pruttelen. Draai het vuur uit, verwijder het laurierblad en haal met een schuimspaan drie lepels tomaat eruit. Pureer de rest van de soep tot een gladde massa. Proef of er nog peper of zout bij moet en doe de stukken tomaat weer terug in de pan.
Neem een kleine koekenpan en bedek de bodem met een laagje olijfolie. Bak de plakken chorizo en prosciutto, zo nodig in porties, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en houd de olie achter. Snijd het brood in blokjes en bak deze in de achtergehouden olie goudgeel samen met het geplette teentje knoflook.
Voor het pocheren van de eieren: voeg een scheut azijn toe aan een pan met licht kokend water. Breek elk ei eerst boven een kopje en schuif het dan in het water. Zet het vuur, wanneer het water begint te borrelen, zo laag mogelijk, doe een deksel op de pan en laat een paar minuten staan tot de eieren stijf worden.
Haal de eieren met een schuimspaan uit de pan en leg ze in soepkommen, giet de tomatensoep eroverheen en bestrooi met koriander, zwarte peper en zout. Dien onmiddellijk op met de chorizo, prosciutto en blokjes brood in de soepkommen of in aparte kommen ernaast.
Tip
'Deze tomatensoep smaakt het lekkerst in de zomer wanneer de tomaten goed rijp zijn. Ik vind dat koriander hier niet mag ontbreken, maar soms wordt hij zonder geserveerd. Als je de soep echt op zijn Portugees maakt, dan breek je de eieren boven de soeppan en pocheer je ze in de tomatensoep. Wanneer je dat een beetje eng vindt kun je ze beter in een aparte pan water pocheren. Je kunt de tomaten makkelijk ontvellen als je ze met een mes inkruist aan de onderkant, ze een paar seconden onderdompelt in kokend water en dan in koud water. Daarna kun je het vel lostrekken vanaf de inkerving. Als je wilt, kun je ze doormidden snijden en de pitjes eruit halen.' - Tessa Kiros
Kookboek
Het recept 'Tomatensoep met koriander en gepocheerd ei' is afkomstig uit het kookboek...
Piri piri & sardientjes
Tessa Kiros
Volgens Tessa Kiros is niets zo kenmerkend voor een land als het eten. Het vormt een deel van een grote lappendeken samen met de mensen, de cultuur, de taal... lees verder
© Uitgeverij Terra