Aardbeien met ricottamousse

  • 6 personen
  • 20 min
  • waardering 7,8
  • Nagerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g ricotta van volle melk, liefst verse
  • 250 g mascarpone
  • 150 g kristalsuiker
  • 4 eetlepels rum of cognac
  • 250 ml slagroom
  • 500 g aardbeien, kroontjes verwijderd, in de lengte in vieren
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel wittewijnazijn of champagneazijn
  • verse muntblaadjes, ter garnering

Bereiden

Laat de ricotta als hij heel vers is en er helder vocht uitloopt in een vergiet of een stukje kaasdoek (neteldoek) boven een kom uitlekken. Dek de ricotta af en laat in de koelkast uitlekken tot hij vrij droog is. Dit kan tot 24 uur duren. Dit hoeft u niet te doen als u fabrieksricotta gebruikt. Neem de ricotta uit de koelkast en passeer de kaas voor een gladdere textuur door een fijne zeef boven een kom. Gebruik de uitgelekte ricotta zoals hij is voor een grovere, landelijker textuur.

Meng in een grote kom de ricotta met de mascarpone, kristalsuiker en rum. Meng met een rubberen spatel tot alles goed gemengd is.

Klop in een andere kom met een garde of elektrische handmixer op de hoogste stand de slagroom tot zachte pieken. Schep met de spatel de slagroom losjes door het ricottamengsel.

Zet zes dessertglazen of dessertkommen van 250 ml inhoud klaar. Verdeel het ricottamengsel over de kommen. Dek af en zet minstens 2 uur of tot 24 uur in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.

Doe ca. 1 uur voor het serveren de aardbeien in een kom. Schep er de poedersuiker door, dek af en bewaar tot het serveren in de koelkast.

Schep vlak voor het serveren de azijn door de aardbeien. Schep de aardbeien met hun sap over het ricottamengsel. Garneer met munt en serveer.

Opmerking

In Rome roept niets de zomer beter op dan een maaltijd besluiten met verse fragole (aardbeien) of fragolini di bosco (bosaardbeien). De beste komen uit de stad Nemi, genesteld boven een gelijknamig meer ten zuidoosten van Rome. Een bol crema (custard) gelato of wat citroensap en een schepje suiker zijn de gebruikelijke toevoegingen, maar in dit recept gaat er een zoete, decadente mix van ricotta, mascarpone en geklopte slagroom bij.

Kookboek

Het recept 'Aardbeien met ricottamousse' is afkomstig uit het kookboek...

Uit eten in Rome

Maureen Fant

Romeinen zijn trots op hun stad en op hun keuken. In elk hoekje van de hoofdstad worden op historische markten de seizoenen gevierd met prachtig tentoon... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Aardbeien toetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!