Crème brûlée met koffie
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 8 eidooiers
- 80 g fijne kristalsuiker
- 600 ml slagroom
- 2 theelepels gemalen koffie
- 4 eetlepels poedersuiker voor het karamelliseren
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 100 °C. Klop de eidooiers en de suiker flink door elkaar in een grote kom. Verwarm intussen de slagroom met de koffie in een pan op laag vuur. Schenk dit zodra het begint te koken bij de geklopte eieren en roer door elkaar. Zeef het mengsel om korreltjes koffie te verwijderen en verdeel het vervolgens over 6 crème brûlée bakjes. Zet ze in een ovenschaal, schenk deze halfvol met water en laat zo au bain-marie 1 uur en 15 minuten bakken. Laat de crèmes afkoelen en zet ze dan 2 uur in de koelkast. Bestrooi de toetjes met suiker en laat ze vervolgens karamelliseren, met een crème brûlée brander of door ze 3 minuten in de oven onder de grill te zetten. Zet in beide gevallen de toetjes vooraf in een schaal koud water om te voorkomen dat ze weer vloeibaar worden. Zet ze voor het opdienen nog 10 minuten koel weg.
Extra benodigd
6 crème brûlée bakjes
Tip
Je kunt een smaakje aan de crème brûlée met koffie toevoegen door een vanillestokje of een kaneelstokje tijdens het verwarmen in de slagroom te laten trekken.
Kookboek
Het recept 'Crème brûlée met koffie' is afkomstig uit het kookboek...
Crème brûlée
Isabel Brancq
Crème brûlée is een klassiek nagerecht en wordt over de hele wereld gegeten. Ontdek met dit boek hoe je zelf eenvoudig de heer-lijkste crèmes kunt maken met... lees verder
© Uitgeverij Becht