Abrikozen met dikke roomvulling
- 4 personen
- 40 min
- waardering 7,9
- Nagerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 eetlepels kristalsuiker
- ½ kaneelstokje
- 6 kardemompeulen, licht geplet
- 2 eetlepels pekmez (druivensiroop)
- 1 eetlepel citroensap
- 250 g gedroogde abrikozen, liefst heel
- 250 g kaymak, mascarpone of uitgelekte yoghurt
- extra kristalsuiker
- 2 eetlepels (gepelde) fijngemalen of in dunne plakjes gesneden ongezouten pistachenoten
Bereiden
Verwarm in een braadpan 350 ml water en de suiker onder af en toe roeren op laag vuur tot de suiker is opgelost. Wanneer de siroop helder is, doe je het kaneelstokje erbij met de kardemompeulen, de pekmez en het citroensap. Zet het vuur hoog en breng alles aan de kook. Doe de abrikozen erbij, temper het vuur en laat alles 20 minuten zachtjes doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat de abrikozen in het vocht afkoelen.
Neem de abrikozen uit het vocht en laat ze kort in een zeef uitlekken. Bewaar het vocht. Breng de room of yoghurt met wat suiker op smaak. Snijd hele abrikozen voorzichtig langs een kant open en vul ze royaal met de room. Plak halve abrikozen met een lepel vulling aan elkaar.
Rangschik de gevulde abrikozen op een schaal en laat ze in de koelkast koud worden. Bestrooi voor het serveren elke abrikoos met wat van de pistachenoten en sprenkel er wat van het kookvocht over.
Tip
Deze populaire Turkse zoete lekkernij, donkeramber en ivoorwit van kleur, is bijzonder mooi en smaakt fantastisch. Kies eerste kwaliteit, grote gedroogde abrikozen; in Turkije komen de beste abrikozen uit Malatya en die worden over de gehele wereld geëxporteerd. Als het moeilijk is om hele gedroogde abrikozen te vinden, plak je twee helften aan elkaar. De room die in Turkije wordt gebruikt is kaymak, een dikke klonterige room van buffelmelk. Licht gezoete mascarpone, crème fraîche en uitgelekte yoghurt zijn de beste alternatieven als je geen kaymak kunt krijgen. Pekmez, of druivensiroop, is verkrijgbaar in Turkse levensmiddelenwinkels.
Kookboek
Het recept 'Abrikozen met dikke roomvulling' is afkomstig uit het kookboek...
Turquoise
Greg & Lucy Malouf
Een boek vol recepten, reisverhalen en krachtige fotografie die de mysterieuze verhalen en de spannende Turkse keuken tot leven brengen. Zelden was... lees verder
© Kosmos Uitgevers