Coquilles met waterkers en asperges
bereiden
Ingrediënten
- 16 coquilles
- sap van 1 kleine citroen
- scheutje champagneazijn
- 1 eetlepel gesnipperde sjalot
- 4 eetlepels olijfolie
- 12 groene asperges, harde uiteinden verwijderd
- 1 bosje waterkers, gewassen en gedroogd
- grote handvol sugarsnaps, in stukjes van ruim 1 cm
- 4 eetlepels ongezouten boter
- partjes citroen, voor erbij (naar keuze)
Bereiden
Haal de coquilles uit de koelkast. Droog ze zeer goed met keukenpapier en bestrooi ze met flink wat zout en peper.
Meng in een grote kom het citroensap met de azijn, de sjalot en 1 eetlepel olijfolie.
Schaaf met een dunschiller 4 asperges in linten en voeg deze met de waterkers toe aan de dressing in de kom. Snijd de resterende 8 asperges in stukjes van ruim 1 cm en zet deze apart.
Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Doe 1 eetlepel olijfolie, de sugarsnaps en stukjes asperge in de pan en voeg zout en peper toe. Bak alles 1-2 minuten, of tot de groenten net beetgaar zijn. Doe ze in de kom met de waterkers en de geschaafde asperges.
Doe de resterende 2 eetlepels olijfolie in de pan. Voeg de coquilles toe en laat deze rustig aan één kant dichtschroeien, tot ze heel knapperig en bijna gaar zijn (3-5 minuten). Keer ze, zet het vuur laag en voeg de boter toe. De boter zal meteen gaan sissen en bruin kleuren. Zet het vuur uit (de coquilles zullen door de restwarmte nagaren).
Schep de waterkers-aspergesalade goed door elkaar. Verdeel de salade over vier borden of schik hem op 1 groot bord. Leg de gare coquilles op de salade en schenk de bruine boter erover. Garneer het gerecht met een beetje grof zeezout en serveer hem desgewenst met partjes citroen.
Opmerking
'Veel koks schrikken terug voor de bereiding van coquilles, maar eigenlijk zijn ze een van de makkelijkst en snelst te bereiden soorten schelpdieren. Het allerbelangrijkst is de pan goed heet te laten worden, zodat ze droog blijven en dichtschroeien in plaats van dat ze gestoomd worden, en ze niet aan te raken voordat ze aan één kant een mooi korstje hebben en bijna gaar. Hier combineren we ze met een warme voorjaarssalade en een snelle bruinebotersaus. Maak dit gerecht voor iemand op wie je indruk wilt maken, of trakteer jezelf op een doordeweekse maaltijd van restaurantkwaliteit. Je verdient het; je hebt perfecte coquilles bereid! - Gwyneth Paltrow
Kookboek
Het recept 'Coquilles met waterkers en asperges' is afkomstig uit het kookboek...
(H)eerlijk makkelijk
Gwyneth Paltrow
'(H)eerlijk makkelijk' is het nieuwe kookboek van Gwyneth Paltrow, en het vervolg op '(H)eerlijk'. Met 125 recepten die je kunt maken in minder tijd dan het kost... lees verder
© Kosmos Uitgevers