Geroosterde wijting met knoflooksaus en courgette

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,4
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vis

bevat per portie

  • 325 kcal
  • 37 g eiwit
  • 13 g vet
  • 15 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 2 bollen knoflook
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 2 courgettes
  • 150 ml melk
  • 8 wijtingfilets
  • 2 theelepels chilipoeder

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Snijd van de bovenkant van de knoflookbollen een kapje af. Zet de bollen naast elkaar in een klein ovenschaaltje, strooi de tijm erover en sprenkel er 2-3 eetlepels olijfolie over. Rooster de bollen knoflook in de oven in 15-20 minuten tot de teentjes zacht zijn.

Halveer de courgettes in de lengte, schaaf ze met een kaasschaaf in lange, smalle en niet te dunne linten en verdeel ze over een bakplaat. Neem de knoflook uit de oven en schenk de olie over de courgette. Rooster de courgette in de oven in 15-20 minuten gaar en bruin.

Laat de knoflook iets afkoelen en schep dan met een klein lepeltje de gare teentjes tussen de velletjes uit en doe ze in een steelpan. Schenk de melk erbij en pureer alles met een staafmixer tot een fijne saus. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Wrijf de wijtingfilets in met zout en chilipoeder en bestrijk ze met olijfolie. Rooster de vis in een hete grillpan in 6-8 minuten gaar en mooi bruin. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten.

Verwarm de knoflooksaus al roerende. Schep de courgettelinten op warme borden en leg de wijting erop. Schep er wat knoflooksaus over en geef de rest er apart bij.

Extra benodigd

Staafmixer, grillpan

Vervangende vis

Schol, pangasius

Kookboek

Het recept 'Geroosterde wijting met knoflooksaus en courgette' is afkomstig uit het kookboek...

Over VIS & VIS

het Nederlands Visbureau

'Over VIS & VIS' is een uitgave van het Nederlands Visbureau waarin lezen en genieten op unieke wijze samengaan. Een boek met actuele achtergrondinformatie... lees verder

© Nederlands Visbureau. Beeld: Fotostudio Voorhuis

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Meer visrecept tips

Reacties op dit recept

  • annade courgette linten moeten inderdaad niet te dun geschaafd worden, want dan verschrompelen en verdrogen ze in de oven...heb ik gemerkt. De smaak van het recept is prima.

    reageren