Geroosterde wijting met knoflooksaus en courgette
- 4 personen
- 40 min
- waardering 7,4
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vis
bevat per portie
- 325 kcal
- 37 g eiwit
- 13 g vet
- 15 g koolhydraten
Ingrediënten
- 2 bollen knoflook
- ½ eetlepel gedroogde tijm
- 4-5 eetlepels olijfolie
- 2 courgettes
- 150 ml melk
- 8 wijtingfilets
- 2 theelepels chilipoeder
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Snijd van de bovenkant van de knoflookbollen een kapje af. Zet de bollen naast elkaar in een klein ovenschaaltje, strooi de tijm erover en sprenkel er 2-3 eetlepels olijfolie over. Rooster de bollen knoflook in de oven in 15-20 minuten tot de teentjes zacht zijn.
Halveer de courgettes in de lengte, schaaf ze met een kaasschaaf in lange, smalle en niet te dunne linten en verdeel ze over een bakplaat. Neem de knoflook uit de oven en schenk de olie over de courgette. Rooster de courgette in de oven in 15-20 minuten gaar en bruin.
Laat de knoflook iets afkoelen en schep dan met een klein lepeltje de gare teentjes tussen de velletjes uit en doe ze in een steelpan. Schenk de melk erbij en pureer alles met een staafmixer tot een fijne saus. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Wrijf de wijtingfilets in met zout en chilipoeder en bestrijk ze met olijfolie. Rooster de vis in een hete grillpan in 6-8 minuten gaar en mooi bruin. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten.
Verwarm de knoflooksaus al roerende. Schep de courgettelinten op warme borden en leg de wijting erop. Schep er wat knoflooksaus over en geef de rest er apart bij.
Extra benodigd
Staafmixer, grillpan
Vervangende vis
Schol, pangasius
Kookboek
Het recept 'Geroosterde wijting met knoflooksaus en courgette' is afkomstig uit het kookboek...
Over VIS & VIS
het Nederlands Visbureau
'Over VIS & VIS' is een uitgave van het Nederlands Visbureau waarin lezen en genieten op unieke wijze samengaan. Een boek met actuele achtergrondinformatie... lees verder
© Nederlands Visbureau. Beeld: Fotostudio Voorhuis