Mosselen recepten

Mosselen

Mosselen

Mosselen zijn schelpdieren, die vooral in de kustgebieden leven. Ze worden gekweekt in de Oosterschelde en in de Waddenzee. Alle mosselen - ook die uit de Waddenzee - worden uiteindelijk in de Oosterschelde verwaterd om het zand kwijt te raken. Ze worden allemaal verkocht als Zeeuwse mosselen. Het mosselseizoen loopt van juli tot april, dus niet alleen als de 'r' in de maand zit. Van april tot juli, als de mosselen zich voortplanten, zijn geen verse Nederlandse mosselen te koop.

Verdoofd

Mosselen worden panklaar verkocht in lekvrije zakken en bakken van 2 kilo. Ze vallen nu met recht in de categorie 'snelklaarmaaltijd'. Je hoeft ze allen nog even af te spoelen onder stromend water. Gaan ze hierdoor niet vanzelf dicht, geef ze dan een flinke tik tegen het aanrecht. Zit er dan nog geen beweging in, houd ze dan apart. Sommige mosselen zijn wat verdoofd door de zuurstofarme verpakking en hebben iets meer tijd nodig om wakker te worden. Gooi mosselen die echt open blijven staan weg.

Mosselen à la marinière

Maak 2 kg mosselen schoon. Pel 2 grote sjalotjes en hak ze fijn. Fruit ze in boter en voeg 2 eetlepels gehakte peterselie, 1 takje tijm, ½ laurierblaadje, 200 ml droge witte wijn, 1 eetlepel wijnazijn en 2 eetlepels boter in blokjes toe. Stort de mosselen in de pan en laat ze op hoog vuur opengaan; schud de pan af en toe. Doe ze direct in een grote kom. Verwijder de tijm en laurier en klop 2 eetlepels boter in blokjes door het kookvocht. Giet het over de mosselen en bestrooi ze met gehakte peterselie. ¹)

[ Bron: 'Over Vis & Vis' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) | redactie ]

[ Beeld: Artem Shadrin | Shutterstock.com ]