Zeeuwse mosselen met wittewijnsaus van Sergio Herman

4 personen
bereiden

waardering 8,7obv 34 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kg Zeeuwse mosselen
  • ½ bos groene selderij, gesneden
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • 4 takjes verse tijm
  • 200 ml witte wijn
  • 100 g gezouten boter
  • 200 ml room
  • Xantana of aardappelzetmeel
  • 1 eetlepel bladpeterselie, gehakt
  • enkele plukjes bronzen venkel
  • enkele sprietjes bieslook, grof gehakt
  • 2 limoenen, in partjes en rasp

Bereiden

Doe de gesneden groente, geraspte knoflook en tijm in een hoge pan en leg daarop de gewassen mosselen. Besprenkel met witte wijn en kruid met veel versgemalen peper.

Kook de mosselen op, schud ze op, laat ze nogmaals opkoken en voeg de gezouten boter toe.

Giet het vocht af in een andere pan, voeg de room toe en bind op met een beetje Xantana of aardappelzetmeel. Mix de saus erdoor en schep deze volledig over de mosselen.

Werk af met peterselie, venkel, bieslook, limoenrasp en partjes limoen.

Opmerking

'Omdat ik ben opgegroeid in een mosselrestaurant, heb ik altijd een haat-liefdeverhouding met mosselen gehad. Maar dit gerecht is pure liefde: het is een ode aan mijn vader. Net als bij zoveel gerechten staat of valt alles met de saus. In dit geval heb ik mosselvocht met witte wijn en boter ingedikt en genappeerd over de mosselen, zodat de saus aan de schelpen plakt. Het is zeer, zeer lekker om het zo te eten en de saus van je vingers te likken: puur dna van de familie Herman.' - Sergio Herman

Kookboek

Het recept 'Zeeuwse mosselen met wittewijnsaus van Sergio Herman' is afkomstig uit het kookboek...

Just cook it

Koken zoals Sergio Herman in zijn sterrenrestaurants doet, kan bijna niemand. Hoeft ook niet, want de Zeeuwse top-chef kookt thuis precies zoals... lees verder

© Uitgeverij Carrera

Mosselen tips

Reacties op dit recept

  • Catharina Waarom 1 kilo mosselen voor 4 personen? Wij koken altijd 2 kilo en eten die met zijn tweeën op.
  • christiane Wij zijn met twee en eten wel 3 kg te samen op.
  • Gustav Normaal is 1 kg per persoon, maar dit recept is wel heel calorierijk! 100 g boter en de room! Het is echt om te smullen!
  • Gustav Als hoofdgerecht voor 4 personen? Sergio heeft het zeker als voorgerecht in zijn 3 sterren restaurants serveert.
  • Gustav Twee boeken van Sergio en 2 keer het mosselrecept “ode aan mijn vader”. Helaas enorm verschillend. In plaats van 1 kg mosselen voor 4 personen 5 kg, in plaats van 100 g boter 50 g.
  • Marc Recept ziet er prima uit maar 1 kg mosselen voor 4 personen is toch wel echt weinig als het om een hoofdgerecht gaat! Als voorgerecht lijkt me dit prima...
  • ineke Als hoofdgerecht 1 kg per persoon, en dit gerecht is ECHT om je vingers bij af te likken. Wat zalig, dank aan Sergio.
  • Baudy Geweldig recept, wij maken 't niet meer anders, soms doen we nog wat kokosmelk erbij. Chapoo.
  • Lex Veel teveel groente erin. Beetje kruiden, witte wijn erbij, en gaan met die banaan. Geen opsmuk, rechttoe rechtaan zijn de mosselen het lekkerst.
  • Jacqueline Lijkt mij geweldig en 1 kilo voor ons 2 genoeg. Laat het weten... Maar als je het anders wil doen, ga je gang. Hoef ik niet perse te weten!
  • Mar Schandalig lekker recept! En ja meer mosselen voor 4 personen.