Rundergehakt met honing en gember

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Oosters
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel fijngehakte gember
  • 500 g rundergehakt
  • 3 eetlepels wit sesamzaad, plus extra ter garnering
  • voor de saus
  • 1½ eetlepel donkere sojasaus
  • 1½ eetlepel Chinese rijstwijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels oestersaus
  • voor erbij
  • witte rijst naar keuze
  • 1 lente-uitje, in heel dunne, schuine ringetjes
  • komkommerlinten

Bereiden

Doe de ingrediënten voor de saus in de aangegeven volgorde in een kom. (De honing glijdt zo van de lepel als je die eerst in sesamolie hebt gedoopt!) Roer alles door elkaar.

Verhit de plantaardige olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak de ui, gember en knoflook al roerend 1½ minuut. Voeg het rundergehakt toe en roerbak het rul. Doe de saus erbij en bak hem 1 minuut mee tot hij grotendeels is opgenomen. Roer het sesamzaad erdoor en laat het gehakt dan 30 seconden zonder te roeren karamelliseren. Roer alles door elkaar en laat het opnieuw 30 seconden zonder te roeren nog wat verder karamelliseren. Herhaal nog twee keer tot het gehakt gekaramelliseerd is en eruitziet zoals op de foto.

Voeg 2 eetlepels water toe en blijf 30 seconden roeren; hierdoor wordt het gehakt nog smeuïger. Schep de gehaktsaus op rijst, garneer met sesamzaad en lente-ui, en geef er komkommerlinten bij.

Opmerking

Je ziet niet vaak dat rundergehakt met Aziatische smaakmakers wordt gekruid, maar dat is inmiddels een van mijn specialiteiten geworden. Rundergehakt is heel handig: je hoeft zelf geen vlees meer te hakken en het neemt heel makkelijk smaken op. Dit recept is mijn nieuwste variant; de honing en de gember maken het vlees aromatisch, kleverig en hartig. Meng het gehakt door luchtige rijst en eet het zonder gedoe met mes en vork met een lepel op de bank.

Kookboek

Het recept 'Rundergehakt met honing en gember' is afkomstig uit het kookboek...

RecipeTin Eats - Vanavond

Nagi Maehashi

Wat eten we vanavond? Wereldwijd bestsellerauteur, oprichter van het bekende blog 'RecipeTin Eats' en thuiskok Nagi Maehashi geeft je het antwoord - voor élke dag van de week. In 'RecipeTin Eats - Vanavond' vind je meer dan 150... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Gehakt recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!