In harissa gemarineerde lamsbout

6 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 kg lamsbout
  • voor de marinade
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 4 theelepels fenegriekzaad, in een droge pan geroosterd en fijngestampt in een vijzel
  • 3 eetlepels rozenharissa (online verkrijgbaar) of gewone harissa
  • 3 kaffir-limoenblaadjes (o.a. toko)
  • 2 theelepels kurkuma
  • 4 grote tenen knoflook, geperst
  • fijngeraspte schil van 1 onbespoten limoen
  • sap van ½ limoen
  • 2 eetlepels ghee of plantaardige olie
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereiden

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom, breng flink op smaak met zout en peper en roer tot een gladde pasta. Maak 3 inkepingen in de bovenkant van de lamsbout en nog een paar aan de onderkant. Leg het vlees op de bakplaat en masseer de marinade in het vlees, vooral in de inkepingen en rond het bot. Laat het vlees minimaal 1 uur als je weinig tijd hebt maar het liefst een hele nacht in de koelkast marineren.

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Zet de lamsbout in de oven en verlaag de oventemperatuur direct naar 190 °C. Rooster circa 1 uur, tot het vlees mooi roze is. Als je van iets meer doorbakken vlees houdt, laat de lamsbout dan 20 minuten langer in de oven staan. Je kunt de lamsbout ook 4 uur langzaam garen in de oven op 180 °C. Dek na 3 uur indien nodig af met aluminiumfolie om te voorkomen dat het vlees verbrandt. Het resultaat is een malse, volledig gegaarde lamsbout. Dek de lamsbout voor het serveren losjes af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

Extra benodigd

Bakpapier

Kookboek

Het recept 'In harissa gemarineerde lamsbout' is afkomstig uit het kookboek...

Feasts

'Feasts' geeft Midden-Oosterse feestelijke recepten voor elke gelegenheid: brunches, zomerse barbecue- en picknickfestijnen, imposante vegetarische... lees verder

© Good Cook

Lamsbout tips