Italiaanse runderstoofpot met pomodorini en sinaasappelrasp
- 4 personen
- 200 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 300 g runderlappen
- 1 eetlepel olijfolie
- 15 g roomboter
- 1 winterwortel, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 glas robuuste rode wijn
- 1 blik pomodorini-tomaten
- 500 ml rundvleesbouillon
- voor de topping
- 1 sinaasappel
- 2 takjes basilicum, de blaadjes
- 20 g parmezaanse kaas, flinters
Bereiden
Dep de runderriblappen droog met keukenpapier. Bestrooi met zout en peper en snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Verhit de olie en boter in een stoofpan en bak de stukken vlees rondom bruin. Haal uit de pan, leg het vlees op een bord en zet apart.
Doe de wortel, bleekselderij, ui en knoflook in de pan en bak 3-4 minuten op laag vuur. Blus af met rode wijn en roer de aanbaksels los.
Leg de stukken vlees terug in de pan. Schep de tomaten en het sap erbij en roer alles goed door. Breng op smaak met zout en peper. Schenk rustig de bouillon in de pan zodat het vlees net onderstaat. Breng dan aan de kook, leg de deksel op de pan en zet de pan op een zo laag mogelijk vuur. Laat het vlees 3 uur zachtjes sudderen. Kijk af en toe of het vlees nog voldoende onderstaat, voeg wanneer nodig wat extra bouillon toe.
Schep het vlees en de groenten op de borden of op een grote schaal. Rasp de schil van de sinaasappel boven het vlees. Bestrooi met blaadjes basilicum en flinters Parmezaanse kaas. Druppel er nog wat van je favoriete olijfolie over.
Opmerking
Deze runderstoof kan en past altijd, op verjaardagen, met kerst of op een rustige zondag. Restjes kunnen door de pasta of je maakt er tosti's van. Ook lekker met een groene salade, aardappelpuree of gebakken gnocchi. Je kunt het gerecht ook in de oven maken, stoof dan op 160 graden met de deksel op de pan in 3 uur gaar.
Kookboek
Het recept 'Italiaanse runderstoofpot met pomodorini en sinaasappelrasp' is afkomstig uit het kookboek...
Wereldse bouillons
Marianne Snel
Van Italiaanse risotto tot Japanse ramen: een goede bouillon is het halve werk, en het is veel makkelijker te maken dan je zou denken! Dit boek bevat 20 verrassende basisbouillons en meer dan 80 hartverwarmende gerechten die je daarmee kunt maken... lees verder
© Nieuw Amsterdam. Beeld: Marianne Snel