Chinese gesmoorde ossenstaart
bereiden
Ingrediënten
- 1,8 kg ossenstaart, vet verwijderd, door het bot in stukken van 5 cm gesneden
- 3-4 eetlepels olijfolie
- 2 grote uien, in dunne ringen
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 5 cm verse gemberwortel, geschild en gehakt
- 1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
- 900 ml hete rijke mergbouillon
- 4 hele anijssterren
- 2-3 eetlepels donkere sojasaus
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- het sap van 1 sinaasappel en een brede reep sinaasappelschil
- 250 g hele shiitakes, schoongemaakt
- 3 lente-uien, dungesneden
- gekookte rijst, voor erbij
- gestoomde of gekookte paksoi of Chinese kool, voor erbij
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Bestrooi de stukken ossenstaart met zout en peper. Verhit de olie in een grote ovenvaste braadpan en bak de stukken ossenstaart in delen rondom bruin. Haal ze uit de pan en leg ze apart.
Voeg de uien toe en bak ze 10 minuten op laag vuur tot ze zacht maar niet verkleurd zijn. Voeg de knoflook en gember toe en bak ze 2 minuten mee.
Roer het vijfkruidenpoeder en de hete bouillon erdoor en voeg dan de anijssterren, sojasaus, suiker, het sinaasappelsap en het stuk schil toe. Breng het mengsel aan de kook en doe de ossenstaart terug in de pan.
Leg het deksel op de pan en zet hem in de oven. Laat de ossenstaart 1½ uur stoven. Keer de stukken dan en laat ze nog 1 uur in de oven staan. Voeg de paddenstoelen toe, haal het deksel van de pan en laat alles nog 30 minuten stoven. Het gerecht is klaar als het vlees mals is en van het bot valt en de saus ingekookt, rijk en glanzend is. Breng het op smaak met zout en peper.
Serveer de ossenstaart, bestrooid met lente-ui, op gekookte rijst en geef er paksoi of Chinese kool bij.
Opmerking
'Ossenstaart heeft een heerlijk rijke smaak en is heel geschikt om langzaam te laten garen. De Chinezen waarderen het als het ultieme comfortfood en smoren het vlees met uiteenlopende specerijen.' - Vicki Edgson & Heather
Tips
Het is ook lekker om rundvlees op deze manier te bereiden - gebruik 1 kg mager runderstoofvlees, in grote stukken.
Breng het gerecht eens op smaak met 2 eetlepels tamarindepasta of 1 eetlepel Chinese bruinebonensaus in plaats van sinaasappelsap. Je kunt ook 125 ml van de bouillon vervangen door Chinese shaoxingwijn of droge sherry.
Voor een hetere, pittigere versie van gesmoorde ossenstaart kun je samen met de knoflook en gember fijngehakte rode chilipeper toevoegen.
Kookboek
Het recept 'Chinese gesmoorde ossenstaart' is afkomstig uit het kookboek...
Bouillon, recepten met bouillon als basis
Vicki Edgson & Heather Thomas
'Bouillon' bevat naast de 10 belangrijkste basisbouillons van vlees, vis en groente meer dan 50 recepten van frisse
... lees verder © Uitgeverij Terra