Gesmoord rundvlees met heel veel uien
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 1,4 kg runderschouder zonder bot, in twee of drie grote stukken
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 eetlepels boter
- 900 g uien, in flinterdunne plakjes
- 6 teentjes knoflook, gekneusd en gepeld
- 1 kleine handvol takjes tijm
- 240 ml witte wijn
Voorbereiden
Wrijf het vlees in met flink veel zout en peper, leg het op een bord en laat het circa 1 uur op kamertemperatuur komen.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Verhit een grote ovenvaste pan met een deksel, zoals een gietijzeren pan, op middelhoog vuur. Dep het vlees droog met keukenpapier. Giet de olijfolie in de pan en leg het vlees er voorzichtig in. Zet het vuur ietsje lager en braad het vlees in circa 6 minuten mooi bruin zonder eraan te komen. Keer het vlees om en bak de andere kant bruin. Let op dat de sappen in de pan niet te donker worden,
Voeg de boter, uien, knoflook en tijm toe. Doe er nog wat zout en peper bij. Roer goed, zodat de boter en het vocht uit de uien de vleessappen afblussen. Schuif de uien voor het grootste deel onder het vlees en bak ze in circa 10 minuten heel zacht en geurig. Ze mogen echter niet bruin en krokant worden.
Voeg de wijn toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Dek de pan af en zet hem in de oven tot het vlees helemaal gaar is en de jus is ingedikt en heerlijk smaakt. Dit kan tussen 1½ en 3 uur duren, dus trek genoeg tijd uit voor het bereiden van dit gerecht.
Leg het gare vlees op een snijplank en laat het circa 15 minuten rusten. Snijd het in dikke plakken of scheur het in kleinere stukken en leg deze op een schaal. Proef de uien, doe er zo nodig meer zout en peper bij en verdeel ze over het vlees.
Variatietip
Een samengestelde stoofschotel: snijd het vlees in stukjes en schep deze door gekookte en gepureerde aardappels, knolselderij en wortels. Verdun het gerecht met wat water of bouillon. Een stevige soep: snijd wat vlees klein en doe het in een pan met een deel van de uien en de jus, dunne plakjes knolraap en wortel en gesneden boerenkool. Doe er bouillon bij en kook alles zachtjes gaar. Serveer met knapperig brood. Als koude maaltijd: snijd het vlees in plakken en leg deze op een schaal, verdeel de uien erover giet de jus erbij. Serveer het gerecht op kamertemperatuur met allerlei soorten tafelzuur, mierikswortelsaus en brood en boter. Mijn favoriete Italiaanse sandwich: verwarm het vlees met de uien en de jus, snijd een pistoletje of ander broodje doormidden, vul het met het vlees en de uien en doop het in de jus. Een perfecte sandwich, zij het wat knoeierig.
Opmerking
'Dit is een van die miraculeuze gerechten waarvoor je maar een paar eenvoudige ingrediƫnten nodig hebt, en die gemakkelijk te bereiden zijn en toch verrukkelijk smaken. Bovendien nodigen eventuele restjes uit tot improviseren.' - Joshua MacFadden
Kookboek
Het recept 'Gesmoord rundvlees met heel veel uien' is afkomstig uit het kookboek...
Zes seizoenen
Joshua McFadden
'Zes seizoenen' verandert de wijze waarop je nadenkt over de versheid van ingrediënten. Van lente naar de vroege zomer, via midzomer naar de late zomer, en dan naar herfst en winter. Het boek bevat maar liefst 225 recepten. Omarm de seizoenen
... lees verder © Spectrum. Beeld: Laura Dart