Runderribstuk in 't hooi

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kilo runderrib, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 160 g boter
  • 500 g hooi (verkrijgbaar bij de dierenwinkel)
  • fleur de sel
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild
  • 250 ml crème fraîche
  • 300 g versgeraspte kaas

Bereiden

Verwarm de oven op 160 °C.

Bestrooi de runderrib met zout en peper. Verhit in een braadpan de olijfolie en braad het ribstuk rondom aan. Zet het vuur lager, voeg 40 g boter toe, bak het vlees 5 minuten aan beide kanten en bedruip het ondertussen met de braadjus. Laat het vlees rusten.

Leg het hooi in een grote (ovenvaste) braadpan, leg het ribstuk erin met 20 g boter erop. Strooi er wat fleur de sel over, dek het vlees af met hooi en leg de deksel erop. Zet de pan 90 minuten in de oven. Laat het vlees daarna nog 5 tot 10 minuten buiten de oven rusten met het deksel schuin op de pan.

Maak ondertussen de puree. Stamp de knoflook fijn in een vijzel. Snijd de aardappelen in grove stukken en kook ze gaar in water met wat zout. Giet ze af, laat ze een beetje afkoelen en wrijf ze door een fijne zeef tot puree. Verwarm de puree in een pan met dikke bodem op laag vuur en roer met een houten lepel de crème fraîche en 100 g boter erdoor. Zet het vuur hoger en voeg de geraspte kaas en knoflook toe, blijf voortdurend stevig roeren zodat de kaas smelt en je een super smeuïge puree krijgt. Breng op smaak met zout en peper. Zet de pan warme puree op tafel en snijd het ribstuk in plakken.

Tip

Gebruik voor de kaaspuree een goed smeltende kaas met een sterke smaak, zoals jonge Comté, Tomme de Cantal, Tomme de Laguiole, Tomme d'Auvergne of Gruyère.

Kookboek

Het recept 'Runderribstuk in 't hooi' is afkomstig uit het kookboek...

We love beef

In dit kookboek laten Alain Caron en Richard van Oostenbrugge zien hoe veelzijdig én veelomvattend een rund is. In hun toegankelijke recepten... lees verder

© Carrera Uitgevers

Rundvlees tips