Soufflé met aardbeien en lavendel
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 500 g aardbeien, kroontjes verwijderd
- 4 theelepels gelatinepoeder
- 4 eieren, gesplitst
- 150 g fijne tafelsuiker
- 4-5 takjes verse lavendel, bloemen verkruimeld, steeltjes verwijderd
- 250 ml slagroom
- een paar druppels roze of rode voedselkleurstof (desgewenst)
- kleine takjes lavendel, ter garnering
Bereiden
Bind soufflékraagjes om 6 individuele soufflébakjes van 7 cm doorsnee en 4 cm diep. Knip hiervoor voor elke vorm een stuk bakpapier uit dat iets langer is dan de omtrek van de vorm. Vouw het in de lengte dubbel zodat het sterk genoeg is om de soufflé te steunen. Vouw het papier zodanig om de buitenkant van de vorm dat het boven de rand uitsteekt, maar niet meer dan 4 cm. Bind de soufflékraag met een stuk keukengaren vast. Zet de bakjes op een bakplaat.
Snijd 6 aardbeien in plakjes en verdeel de plakjes over de soufflébakjes. Draai de rest van de aardbeien in een blender of keukenmachine tot een grove puree.
Doe 4 eetlepels water in een kleine, vuurvaste kom en strooi er het gelatinepoeder over. Zorg dat het water al het poeder opneemt. Laat 5 minuten staan. Zet de kom dan in een voor de helft met kokend water gevulde kleine pan. Laat 3-4 minuten sudderen, waarbij u af en toe roert, tot de gelatine tot een helder vocht is opgelost.
Doe de eierdooiers, suiker en lavendelbloempjes in een grote, vuurvaste kom. Zet de kom op een pan sudderend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Klop ca. 10 minuten met een elektrische handmixer tot het mengsel dik en lichtgeel van kleur is. Neem de kom van de pan en laat de inhoud al kloppend afkoelen.
Schep er geleidelijk de opgeloste gelatine in een dun straaltje door. Schep er dan de aardbeienpuree door.
Klop de slagroom tot zachte pieken (u hoeft daarvoor de gardes van de mixer niet af te wassen). Schep slagroom en desgewenst de voedselkleurstof door het soufflémengsel. Zet het mengsel in de koelkast als het te zacht is.
Was de gardes van de mixer en droog ze goed. Klop er de eiwitten tot stijve, licht vochtige pieken mee. Vouw een grote lepel eiwit door het soufflémengsel om het wat luchtiger te maken en spatel er dan de rest van het eiwit door. Schep het mengsel in de voorbereide soufflébakjes en laat het net boven de randen van de bakjes uit komen. Zet 4 uur in de koelkast, of tot de soufflés stevig zijn.
Vouw voor het serveren de soufflékraagjes iets open en stop een paar takjes lavendel onder het touwtje.
Extra benodigd
Bakpapier, keukengaren, blender of keukenmachine, mixer
Opmerking
Gebruik voor een strikt vegetarisch versie van het recept agar-agar in plaats van gelatine.
Kookboek
Het recept 'Soufflé met aardbeien en lavendel' is afkomstig uit het kookboek...
De kunst van het soufflé maken
Sara Lewis
Dit boek maakt een einde aan de illusie van de onmaakbare soufflé en laat zien dat het in wezen niet zo moeilijk is er een te maken. Alles dat nodig is zijn de juiste... lees verder
© Good Cook