Artisjokken recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Artisjokken

Overblijvende, distelachtige plant uit de Composietenfamilie met een spitse, soms bolvormige bloemknop bestaande uit bloembodem en schubvormige, vlezige bladeren. De artisjokbodems zijn, ontdaan van het hooi, eetbaar, evenals de vlezige onderkant van de blaadjes eromheen. Open bladeren met dorre punten wijzen op een te ver doorgegroeide bloemknop die hard is geworden. Artisjokken zijn een aantal dagen houdbaar als u een schijfje van de stengels snijdt en ze als een boeket in een bak water zet. Artisjokken bevatten weinig calorieën (63 kcal per 100 g), zijn vochtafdrijvend en rijk aan ijzer en kalium. Ze worden aanbevolen bij de behandeling van huidaandoeningen (eczeem).

Gebruik

Jonge, malse artisjokken kunt u gratineren of in omeletten of beignets verwerken. Artisjokbodems kunt u uitstekend vullen en als salade of garnituur bij warme en koude gerechten opdienen. Grotere, gekookte of gestoomde exemplaren geeft u lauw of koud in hun geheel. Hele artisjokken uit blik of glas bestaan uit bloembodems met op hoogte afgesneden blaadjes. Ze dienen als garnituur en salade-ingrediënt.

Artisjokken (basis recept)

Snijd met een scherp mes de kop van de artisjokken op twee derde van de hoogte af; was ze in ruim water. Breek de steel vlak onder de bladeren af (niet snijden); de draden komen dan met de steel mee naar buiten. Bind de artisjokken op zodat ze bij het koken hun vorm bewaren en laat ze 5 minuten blancheren in kokend water. Laat ze afkoelen en uitlekken. Verwijder voor het opdienen met een klein lepeltje de blaadjes en het hooi uit het midden van de artisjokken en bestrooi met zout en peper.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: Timolina | Shutterstock.com ]