Fritters van wortelgroenten
- 20 fritters
- 30 min
- waardering 8,5
- Hapje
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 450 g wortelgroenten, in smalle reepjes of grof geraspt (zie intro)
- 1 kleine ui, gehalveerd en in halve ringen
- 4 eieren
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1½ theelepel pikant gerookte-paprikapoeder
- handvol bladpeterselieblaadjes, gehakt
- 130-160 g kikkererwtenmeel
- 200-250 ml arachideolie, voor het frituren
- grote handvol waterkers, harde steeltjes verwijderd
- scheutje extra vergine olijfolie
- kneepje citroensap
- 100 g uitgelekte cornichons, voor erbij
- 6 eetlepels aioli of mayonaise
Bereiden
Meng de fijngesneden wortelgroenten, ui, eieren, kurkuma, het paprikapoeder, de peterselie, 130 g van het kikkererwtenmeel en flink wat zout en peper in een grote mengkom. Voeg als het mengsel niet als een dik beslag bijeenblijft zoveel van het resterende kikkererwtenmeel geleidelijk met een theelepel per keer toe tot het net samenhangend wordt en de groenten bij elkaar blijven. Dit hangt af van de gebruikte wortelgroenten en hun vochtgehalte.
Verwarm de oven op de laagste stand om de gefrituurde fritters warm te houden terwijl je de rest bereidt. Zet een hittebestendig, met keukenpapier bekleed bord klaar.
Schenk 100 ml van de arachideolie in een grote, diepe koekenpan met zware bodem op halfhoog tot hoog vuur. Schep er als de olie gaat glinsteren - het oppervlak flikkert en trilt dan een beetje - voorzichtig en op ruime afstand van elkaar eetlepels beslag in om bhaji-achtige fritters te maken. Frituur er maximaal 6 per keer.
Frituur ze 2-3 minuten per kant, maar keer ze halverwege wel voorzichtig, tot ze rondom goudbruin en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan op het beklede bord, dek ze losjes af met een stuk aluminiumfolie en houd ze warm in de oven. Herhaal het frituren en uitlekken minstens twee keer tot het beslag op is; voeg zo nodig extra olie toe. Het aantal porties hangt af van het formaat van je koekenpan.
Hussel de waterkers met de olijfolie en het citroensap in een kom en voeg een beetje zout en peper toe.
Serveer de hete fritters met de aangemaakte waterkers, cornichons en een paar scheppen van de aioli met dragon & cornichons of een soortgelijke aioli-achtige saus.
Opmerking
Deze crispy fritters horen er onregelmatig en rommelig uit te zien, een beetje als bhajis. Je kunt variëren met de specerijen en kruiden die je toevoegt en je uitleven met specerijenmixen zoals za'atar of chaat masala. En het allerbelangrijkste is dat je elke wortelgroente die je maar wilt of die je wilt opmaken kunt gebruiken. Kies wel een stevige, niet-waterige soort, zoals pastinaak, knolselderij, zoete aardappel, wortels in alle kleuren van de regenboog, gele of chioggiabieten (je kunt ook rode bieten nemen, maar die gaan wel 'bloeden'). Boen de wortelgroenten zo nodig schoon of schil ze, en snijd ze vervolgens fijn of rasp ze grof om ze als basis voor het beslag te gebruiken.
Kookboek
Het recept 'Fritters van wortelgroenten' is afkomstig uit het kookboek...
Het grandioze groenteboek
Alice Hart
Alice Hart, bestsellerauteur van onder andere 'Vegalicious' en 'Het grote groenteboek', deelt in 'Het grandioze groenteboek' 90 nieuwe vegetarische recepten waarin groenten de hoofdrol spelen. Alle gerechten kun je naar eigen keuze mixen en... lees verder
© Uitgeverij Terra