Gebakken radijsjes met labneh en freekeh
- 4 personen
- 25 min
- waardering 7,5
- Bijgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 100 g freekeh
- 1 bos radijs, met loof
- ¼ citroen zonder waslaagje, geraspte schil en sap
- extra vergine olijfolie
- 200 g labneh of yoghurt
- 1 eetlepel kokosolie of biologische koolzaadolie
- 1 theelepel nigellazaad
Bereiden
Doe de freekeh in een pannetje, schenk er ruim water over en kook het graan in 15 minuten beetgaar. Giet af in zeef en doe de korrels terug in de pan. Voeg het radijsloof toe, de geraspte citroenschil, het citroensap en een scheutje extra vergine olijfolie. Roer door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Doe de freekeh in een schaal en schep de labneh erop.
Verhit een scheutje olie in een zware koekenpan op hoog vuur; laat de olie niet roken. Halveer intussen de radijsjes. Doe ze in de hete pan, bestrooi met wat zout en bak 1 minuut tot ze lichte blaren krijgen en fel van kleur worden.
Leg de gebakken radijsjes op de labneh en bestrooi met het nigellazaad.
Opmerking
Freekeh is een gebroken tarwe die geoogst wordt als de korrels nog groen zijn. Ze worden in brand gestoken om het kaf te verbranden, waarvan de korrels heerlijk rokerig worden: perfect voor een eenvoudige maaltijd. Wortelgroenten (zoals bietjes, wortels en radijsjes) hebben een pluim van voedzame stengels en bladeren die veelzijdig en eenvoudig klaar te maken zijn, net als andere bladgroenten of kruiden. Door deze bladeren te eten, haal je alles eruit wat erin zit, ook voor wat betreft gebruikte arbeid en brandstof die het kost om elke plant te kweken. Wortelgroenten die met loof worden verkocht zijn meestal erg vers (want de bladeren verleppen snel) en komen dus niet van ver. Ze zijn misschien iets duurder dan groenten die opgeslagen zijn geweest maar deze kosten worden verminderd of opgeheven door het gebruik van het loof.
Kookboek
Het recept 'Gebakken radijsjes met labneh en freekeh' is afkomstig uit het kookboek...
Goed eten
Tom Hunt
Eco-chef-kok Tom Hunt laat in zijn nieuwste kookboek 'Goed eten' zien hoe eenvoudig het is om heerlijk en duurzaam te eten: overheerlijke, veelal plantaardige, recepten, van ontbijt tot salade en van gezinsmaaltijden tot zoete lekkernijen... lees verder
© Spectrum