Stoofpeertjesstamppot
- 4 personen
- 205 min
- waardering 8,3
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 1½ kg Gieser Wildeman peren, geschild en in vieren
- 50 g suiker
- geraspte schil van ½ biologische citroen
- 2 kaneelstokjes
- 5 g kruidnagels
- 750 ml rode wijn
- 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes
- 250 g gerookte spekreepjes
Bereiden
Doe de peren, suiker, citroenrasp, kaneelstokjes en kruidnagel in een steelpan. Giet de wijn erbij tot de peren net onderstaan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat circa 3 uur met de deksel op de pan stoven. Laat de peren vervolgens afkoelen in het kookvocht en haal daarna de kaneelstokjes en kruidnagels eruit.
Breng, als de peren bijna klaar zijn, een ruime pan water aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook in 20 minuten gaar.
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 7 minuten krokant.
Giet de aardappels af, voeg de stoofperen (zonder kookvocht) toe en stamp tot een puree.
Roer de spekreepjes door de stamppot en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
Verdeel de stamppot over de borden.
Het recept 'Stoofpeertjesstamppot' is afkomstig uit het kookboek Oma's stamp- en stoofpotjes van Claartje Brinkhuis & Madieke Jansen. © Uitgeverij Becht