Radicchiopastei

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 10 g verse gist, verkruimeld, of 7 g actieve droge gist uit een zakje
  • krap 400 g gewone bloem, plus iets meer om te bestuiven
  • 1 theelepel suiker
  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • 1 opgehoopte eetlepel kappertjes op zout, afgespoeld
  • 1 teen knoflook, geplet en geschild
  • 800 g radicchio, in reepjes
  • 12 gaeta- of andere zwarte olijven, ontpit
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden

Meng de gist in een grote kom met krap 200 ml warm water en roer tot de gist is opgelost. Voeg de bloem, suiker, 60 ml olijfolie en wat peper toe en roer nog 1 minuut. Voeg 1 theelepel zout toe en kneed het deeg 10 minuten. Dek het af en laat het op een warme plaats 2 uur rijzen.

Verhit de oven tot 180 °C.

Doe de kappertjes in een kommetje met zo veel warm water dat ze onderstaan en week ze 10 minuten. Laat ze uitlekken.

Verhit 60 ml olie in een grote koekenpan op niet te hoog vuur. Bak de knoflook al roerend goudbruin en haal de teen er met een schuimspaan uit en gooi hem weg.

Zet het vuur hoger en voeg de radicchio met een beetje zout toe. Bak 5-6 minuten en doe er de kappertjes en olijven bij. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

Sla het deeg door en verdeel het in tweeën. Rol elke helft op een licht met bloem bestoven aanrecht dun uit. Bekleed met de ene lap een ronde ovenschaal van 26 cm en schep er het afgekoelde radicchiomengsel in. Leg er de tweede lap op en knijp de randen draaiend dicht. Bestrijk het deeg met het ei en zet het ca. 30 minuten in de oven. Laat de pastei helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt en opdient.

Variatietip

Je kunt de radicchio voor deze pastei vervangen door 2 kroppen (krul)andijvie, of de knoflook door 3 kleingesneden bosuitjes (die hoef je niet weg te gooien).

Kookboek

Het recept 'Radicchiopastei' is afkomstig uit het kookboek...

De Vegetarische Zilveren Lepel

diverse auteurs

'De Vegetarische Zilveren Lepel' bevat meer dan 200 klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten. De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Radicchio recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!