Kip met Rieslingsaus uit de oven

  • 4 personen
  • 120 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 2¼ kg stukken kip, liefst bouten
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 6 tot 8 sjalotjes, ca. 250 g totaalgewicht, gehakt
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 fles (750 ml) droge Riesling
  • 3 eetlepels stukjes gedroogde paddenstoelen als cantharellen, boleten of mousserons
  • 500 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels grof gehakte verse dragon
  • 180 ml slagroom
  • een paar druppels vers citroensap (desgewenst)
  • 2 eetlepels gesnipperde verse bieslook
  • 1 tot 2 eetlepels gesnipperde verse kervel

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Spoel de stukken kip af en dep ze droog. Bestrooi ze met zout en peper en wrijf ze in met olijfolie. Bak de stukken kip in porties 10 tot 15 minuten in een grote, zware anti-aanbak koekenpan op matig vuur, waarbij u ze af en toe omdraait, tot ze goudbruin zijn. Leg op een dienschaal.

Giet op 1 eetlepel na het vet uit de pan en zet weer op matig vuur. Voeg de sjalotjes en knoflook toe en fruit ca. 5 minuten tot ze iets zachter zijn. Giet er de Riesling bij, draai het vuur hoger en laat 10 tot 15 minuten koken tot de wijn voor de helft is ingekookt. Schep er de paddenstoelen, bouillon en de helft van de dragon door. Giet de saus in een braadpan van minstens 10 cm diep en groot genoeg om er de stukken kip naast elkaar in te leggen. Leg de kip in de saus.

Zet de braadpan met kip 35 tot 40 minuten in de oven tot de kip gaar is. Controleer met de punt van een scherp mes. Zet de oven op 200 °C en laat nog ca. 5 minuten bakken tot de randen van de kip krokant worden. Doe de kip over in een diepe schaal, dek losjes af met aluminiumfolie en houd warm.

Schep zoveel mogelijk vet van de saus. Zet de braadpan op hoog vuur, breng aan de kook en laat 7 tot 8 minuten koken tot de saus voor de helft is ingekookt. Roer er de room door, proef en breng op smaak met zout en peper en desgewenst het citroensap. Giet de saus over de kip en strooi er het bieslook, de kervel en de rest van de dragon over. Serveer direct.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Kookboek

Het recept 'Kip met Rieslingsaus uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Uit eten in Parijs

Marlena Spieler

Bezoekers aan Parijs zijn altijd onder de indruk van de toewijding van de Parijzenaars aan het allerbeste eten. Verkopers uit streken in heel Frankrijk staan op markten... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Kip oven recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!